自從老公轉到新崗位之後,成日都要去中環開會,以我呢個根德夫人,當然就造就左多啲去中環食飯嘅機會啦!中環過咗七點,感覺即刻舒服好多,唔會好似朝早節奏咁緊迫,反而多了一份悠閑。而近幾年我比較鍾意去SOHO搵食,暫時冇蘭桂坊咁多遊客嘛!冬天我就會漫步擺花街,拍下拖浪漫一下。但 come on 夏天喎梗係好好利用行人扶手電梯啊!唔使自己行就可以去到 士丹頓街搵食抬頭一望見到蕭公子行入呢間韓牛專門店,再望吓餐牌 Complete Hanwoo Set $688 的二人套餐簡直係超值,怪不得 Blue Monday 都坐滿座啦!一坐下已經感覺到這裡的服務絕對稱得上是高級韓牛餐廳。尤其是見到蕭若元跟旁邊的食客親切的交流唔通佢係木槿花的餐廳老闆?老公叫我唔好八卦即刻食嘢章魚湯跟韓國口味一樣沙律翠綠,芝麻醬夠晒特別喺香港我好少食生拌韓牛 tartar 一定要覺得間餐廳信得過先夠膽食生拌韓牛唔單止賣相超靚,調味也做得很好,伴著吃的蛋汁和雪梨也很讚,真的超美味三款韓牛燒烤各有特色,我最喜歡的都是半白肉,牛肉放進嘴裡會有化了的感覺,現在才發現韓牛可以比和牛的肉更嫩更細膩更可口追加的美國安格斯牛小排相對一比,

而近幾年我比較鍾意去SOHO搵食,暫時冇蘭桂坊咁多遊客嘛!

唔通佢係木槿花的餐廳老闆?老公叫我唔好八卦即刻食嘢
章魚湯跟韓國口味一樣

沙律翠綠,芝麻醬夠晒特別

喺香港我好少食生拌韓牛 tartar
一定要覺得間餐廳信得過先夠膽食

追加的美國安格斯牛小排相對一比,果然係略遜一籌
BBQ Hanwoo 將會成為我的最愛

閃閃發光的燜牛肋骨,姊妹嫁了給 oppa
之前佢話俾我知原來韓式燜牛肋骨係韓國傳統食物,新年或者係特別節日才會吃到的
今晚我哋食到的牛肋骨炆得超淋
好似補充左好多豐富的骨膠原咁呢!栗子、紅蘿蔔同埋白蘿蔔都入晒味。

到最後又點少得Kimchi 呢?泡菜炒飯味道微辣可口,圓滿地結束今晚優雅的飯局

• BBQ Hanwoo