2015-01-20
又係因為老爺朝早去中環開會,出嚟已12:30,順理成章响度食lunch。上次試咗 L'Entrecôte De Paris Restaurant嘅法國扒,今日嚟呢度試阿根廷菜。Walk-in去居然都有位,環境黑暗走神秘華麗路線。當我望住個餐牌被公司同屋企嘢搞到頭昏腦脹唔知做乜之際,侍應有禮上前推介食物,好快我就揀咗3-course business lunch。麵包籃有個cheese burger食落好似芝士麻糬波波咁,鹹香又夠熱,配埋附上的阿根廷特式香草蘿蔔蒜欖油,微酸微辛好特別。Hot starter要咗Chorizo Sausage (Argentine beef chorizo),咬落有嚼勁帶肥腴濃郁肉香,底下酸甜的紅椒洋蔥減少滯膩感。Cold starter要咗Tuna Ceviche (Wasabi and soy dressing), Peruvian style,粒粒黑白芝麻在面加上醬汁及味道,令我諗起吞拿魚醬油漬,味道是好,但食到最底有啲鹹,而且我亦開始因味精反應鼻脹😖Mains要了Bife de Chorizo (served with tomato salad),
Mains要了Bife de Chorizo (served with tomato salad),sirloin位,侍應建議medium而廚師拿捏火喉亦剛好,基本上全塊切出嚟都係粉嫩紅色,肉質纖維稍粗但幾腍身易咬開且多肉汁,肉味就唔算好濃,但配埋個蕃茄沙律,同平時食嘅濃味汁醬好唔同。侍應話個阿根廷特式香草蘿蔔蒜欖油襯扒都好味,試過又真係帶起塊扒肉味層次。
但個鼻持續脹住兼頭痛到夜晚,仲搞到鼻水倒流有啲咳。估計係Hot starter啲腸或Cold starter嘅豉油令我出事。
我都係鍾情La Vache!嗰種脆香濃郁牛味。