2020-08-31 165 瀏覽
番左成個星期工,星期六抖完星期日終於出動約好耐冇見既朋友食個靚 brunch 啦~位於 SAV 酒店入面既 Moriesh 比G起觀塘分店裝修得更靚,有pub 既感覺,weekend 加錢就有得任飲酒,真係好有假日 feel 。既然weekend 黎緊係要睇下 weekend brunch 啦,有好多款式,沙律,pasta, steak, 甜品既 main 都有,我哋就揀左 French crepe呢 set 加豆腐 cheesecake. 另外a la carte pasta 同 canada chop steak.落完野食就落飲品,mocktail blueberry squash 飲落似橙汁,但用左 homemade blueberry sauce 睇落都幾有層次,如果 sprite 改做 soda water 冇咁甜就好啦,但都幾好飲。朋友落左杯cocktail ,真係幾重茶味 Earl grey。慢煮柚子加拿大豬鞍豬鞍好厚身,但肉質有口感得黎係易入口,加埋邊邊位既豬油食落有燒肉既味,如果你敢食脂肪係好甘香,好欣賞醬汁有柚子清香得黎酸酸甜甜解膩,烤薯仔同伴菜都煮得剛好,保留濕度

慢煮柚子加拿大豬鞍
豬鞍好厚身,但肉質有口感得黎係易入口,加埋邊邊位既豬油食落有燒肉既味,如果你敢食脂肪係好甘香,好欣賞醬汁有柚子清香得黎酸酸甜甜解膩,烤薯仔同伴菜都煮得剛好,保留濕度唔會食到口干。

煙燻意大利風干肉carbonara
轉左手工闊條面,真係好有口感,少少煙韌得黎有啲麵粉香,一定要轉! 醬汁好掛面,香濃奶油味配上充滿秋冬氣息既風干肉,味道似 bacon 但口感似多汁豬肉干,冇嗌錯。

法式薄餅
連埋雪糕同 cream 食係幸福既感覺,每塊都整得好薄,完美融合楓糖醬。

最後就係豆腐芝士餅,幾有豆腐味,試下都 ok。

呢餐由12點半食到3點,因為餐廳環境舒服,又冇咩人,大家都食得開心傾得愉快。

• 慢煮柚子加拿大有骨豬鞍