2015-05-10 180 瀏覽
今日同男朋友係屯門行街街~~係例牌嘅行街睇戲食飯再行再食甜品,哈哈!始終女仔喎...對甜品真係情有獨鍾,夜晚個餐食到幾飽都好,唔知點解見到甜品真係可以再食落肚,其實自已都好懐疑D野食咗去邊XD咁今次其實我地食完DINNER就行咗去V CITY~都煩惱緊去食邊間~跟住行過見到甜牙牙... 之前其實係尖沙咀都見到呢間舖頭,已經好想試下,但勁多人係出面等食,唔知要等幾耐... 咁屯門呢間出面D人又唔係算好多,所以決定係呢度開甜品餐!其實係出面望過去已經見到間舖頭好似好靚咁~到真係坐咗入去,更加發現佢裝修得好有心機幾靚... 好有特色,幾COLORFUL,完全符合女仔鍾意靚野嘅心態!打開佢嘅MENU,D野食嘅賣相點解可以咁靚...不過... 當然要碟甜品到咗先可以肯定佢係咪得個MENU靚啦... 聽聞呢度甜品好大份,所以今次無試D窩夫呀TOAST BOX個D,叫咗焦糖燉蛋,而男朋友就叫咗綠茶木糠布丁~~ 等咗一陣終於到喇,估唔到佢唔止裝修有心思,連食物嘅賣相都非常唔錯,完全同MENU睇到嘅樣係一樣架!咁好正常地,即係相機食先啦~~我叫個個燉蛋,大家睇埋相就見到,佢嘅焦糖面層做得好靚,唔會有黑色
我叫個個燉蛋,大家睇埋相就見到,佢嘅焦糖面層做得好靚,唔會有黑色一撻咁樣,而且非常脆身。我之前試過係屋企整焦糖燉蛋,色水冇呢個咁靚之餘,焦糖面仲要黑色一忽忽T__T… 我用匙更不落去"卜"一聲,連埋D燉蛋一齊放入口.... 嗯....好滿足.... 佢個燉蛋好滑好嫰,唔知會唔會係隔咗好多次呢?因為我之前屋企整都冇咁滑遛嘅... 所以有時真係零願比D錢出黎食,因為自已真係冇整得咁好食哈哈!
雖然綠茶木糠布丁係男朋友叫嘅,但作為女朋友,唔幫佢食先唔正常啦XD 不過其實我一路都對木糠布丁冇興趣,事關我好耐之前食過出面D CHEAP CHEAP木糠布丁,一食佢上面個D木糠,D粉痴住晒個喉嚨,從此我就對呢樣野冇好感。而今次其實都係抱住試一口嘅心態,但出乎我嘅意料... 竟然完全冇粉痴住喉嚨!而且綠茶味幾足,同埋我發現食完幾啖之後D綠茶味好似愈黎愈濃,好好食呀!!同埋佢配埋綠茶雪糕同大大粒嘅紅豆,冇得輸!
總括黎講兩樣甜品都好滿意好好食!仲令我對木糠布丁完全改觀!非常美味嘅一次甜品體驗~ 下次等我叫埋其他黎試下先~~呵呵~