2020-05-12
朋友介紹 T Town 呢間新開嘅日本餐廳俾我,佢話呢度 CP 值超高,今日過開嚟呢頭就入嚟試吓。絹豆腐櫻花蝦溫泉玉子沙律,絹豆腐嘅豆味同平時食開嗰啲豆腐確實有好大分別,絹豆腐豆味更濃,口感更加滑身,配埋本身都好滑溜嘅溫泉蛋,再加上櫻花蝦嘅吊味,一整個就係超級正。土佐豆腐,土佐豆腐炸得外皮酥脆,上枱嘅時候仲要攤凍一陣先可以擺到入口,真正嘅即叫即製,昆布醬油汁裏面竟然有為數唔少嘅冬菇片,亦令整個食感更上一層樓。特大海赤蝦壽司,特大赤海蝦幾乎有我隻手板咁長,用料新鮮口感自然爽口彈牙,赤海蝦上面嘅黑魚子更加係畫龍點睛,帶出咗赤海蝦嘅鮮甜味道。雙重芝士海鮮大蝦反卷,大蝦蘸上薄薄嘅一層炸漿之後以猛火油炸,即使被飯粒包覆住同食都仍然能夠感受到佢個脆度,雙重芝士加沙律醬後被輕輕火炙,更添香味。串燒免治雞肉,免治雞肉口感嫩滑,夠哂入味,最欣賞佢裏面有好多軟骨,喺嫩滑中更見咬口,我好鐘意呢個脆卜卜嘅口感,配合搗攔嘅日本蛋蛋漿一齊食味道更豐。臨走發現餐廳宜家搞緊個啤酒祭骰子遊戲,擲兩粒骰,單數享有半價優惠;雙數都無蝕底可以用原價嗌多一杯;而擲到兩粒點數一樣嗰杯啤酒就免費架喇,下次無揸開車一於過嚟玩吓。