2008-03-16
食下午茶已經成為我既習慣,不論是平日或週末,差不多時間總要吃一點東西才安樂。是日下午茶食中菜,地點美心皇宮。人家食下午茶多是吃點輕食,我就剛剛相反,點的除了有蝦餃、腸粉等點心外,還要沙彊雞腳同埋什菌牛柳條,邊有人咁樣食下午茶架?!對蝦敏感的我沒有食蝦餃,不過單見賣相是幾精瑩,幾吸引的。一食友的評語是皮簿、蝦幾新鮮,但香油放得太多。叫春風得意腸,其實點既時間唔知係咩餡料,端上來時才知原來是類似炸兩之類既物體。佢同炸兩有些少唔同,在油炸鬼裡頭還有黠紅蘿蔔絲、菜絲等,吃落更有層次感,呢味不錯。沙彊雞腳,無特別之處,唯沙彊既醬汁過咸;什菌牛柳條,牛柳幾嫩口,味道卻不夠,雞脾菇呀冬菇呀都好普通,蘑菇都應是罐頭,未有驚喜。食物除左腸粉較有新鮮感外,其餘都是平平無奇,又算唔得上差,典型大集團的出品。