2021-11-21
最近book左帝苑酒店既teacation,終於有機會試下佢地旗下餐廳既afternoon tea,我地三點半鐘去到可能因為係星期五,所以客人唔算好多,餐廳環境有格調,而且有各色各樣既擺設品,好適合去打卡。同埋應該同est有合作活動,所以每套下午茶都會奉送 est 護膚品㇐套,真係又食又拎。左邊既係Ruby Red Mocktails, 右邊係Tangerine Mocktails,兩杯都係無酒精飲品,所以唔飲得酒既朋友都可以放心飲用,我個人比較喜歡Tangerine,飲落去有好清新既柑橘味,仲帶有小小花香,相比之下Ruby Red感覺上味道偏啖口,只係覺得似梳打水既感覺。上枱既時候好有驚喜,因為煙燻三文魚花之戀佢底底佈滿左乾冰,不斷有白煙慢慢飄出,充滿視覺效果,而且每一件甜點鹹點造型都好有心思。第一層係橙朱古力巨蛋 焗法式蘋果撻 紅桑子拿破崙,原來橙朱古力巨蛋打開入面原來係放滿左好多M&M朱古力。第二層係芝士撻及焦糖合桃 蝴蝶酥 香煎海蝦配辣番茄醬酥皮盒,芝士撻食落覺得好鹹香,好想再食多件,岩哂食完甜野去中和返膩既感覺,不過海蝦可能好早就準備好或者本身預你係凍食,感覺凍左之後只係得個
Ruby Red Mocktails & Tangerine Mocktails
Tea Set
不過海蝦可能好早就準備好或者本身預你係凍食,感覺凍左之後只係得個爽口既感覺,但就無咩味道。
最後一層係鴨肝多士 紅菜頭香梨沙律,鴨肝多士果然係絕配既組合,令你想一試再試。
Baked Citrus Soufflé
呢個係最後先上枱既焗法式柑橘梳芙厘,食落啖啖柑橘香味,而且梳芙厘入口即溶,不知不覺就食哂一個。