餐廳: 南記海鮮飯店
資訊:

2010-09-17 356 瀏覽
年近中秋, 同埋自己Team的成員去屯門三聖村食返餐, 今次先去榮利買海鮮, 買咗八種海鮮後再向事頭婆R多碟蜆, 然後去了隔近既南記海鮮飯店開飯先講環境, 呢間係屋邨冬菇小食亭, 雖然裝咗冷氣但都唔覺凍, 好彩今晚天氣唔熱所以唔駛邊食邊抺汗; 而環境衛生非常一般, 我的碗仲未洗淨要起後邊枱換另一隻來再由頭洗過先至敢食用, 點菜後食物好快送上啦椒鹽賴尿蝦: 整得幾夠味, 但蒜子好濕, 扣咗少少分豉椒炒聖子及豉椒炒蜆: 呢道既豉椒小炒味道好淡口蒜蓉開邊蝦: 穩陣之選, 但沒有驚喜西芹炒班球: 條班幾滑及新鮮, 整體唔錯蒜蓉粉絲蒸扇貝: 上枱時色水唔多靚, 但隻扇貝好新鮮好大隻, 食落都唔錯辣酒煮花螺: 呢個最唔掂, 食落完全唔辣之餘賣相仲唔多掂, 零分薑葱炒蠔: 又係唔多掂, D蠔唔靚所以鬆D們無咩點幫襯仲食餘幾隻添鹽焗奄仔蟹: 今日既奄仔蟹只係一般貨色, 而且廚房焗既時間唔夠未能入味, 有少少失色總括來講呢間飯店跟我上個月去既嘉彩酒樓比較, 酒樓既處理海鮮方法明顯較出色, 而且環境肯定比冬菇亭好, 下次有機會會去返流浮山, 嗰道平均會好食過三聖村
椒鹽賴尿蝦: 整得幾夠味, 但蒜子好濕, 扣咗少少分
豉椒炒聖子及豉椒炒蜆: 呢道既豉椒小炒味道好淡口

蒜蓉開邊蝦: 穩陣之選, 但沒有驚喜
西芹炒班球: 條班幾滑及新鮮, 整體唔錯

椒鹽賴尿蝦
薑葱炒蠔
豉椒抄聖子
蒜蓉開邊蒸蝦
西芹抄班球
蒜蓉粉絲蒸扇貝
辣酒煮花螺, 辣酒去哂邊?
鹽焗奄仔蟹
2010-09-16