2018-05-31 525 瀏覽
之前就已經聽過朋友講話呢間抵食,食厭左美國菜但又想試西式嘢既時候就醒起呢間!雖則呢間好似係話出名在於 pizza,但我地兩條友又食唔哂成個 pizza ,又岩岩其實岩岩食完 tea 冇耐…咁就嗌左個意粉同沙津 ~本身就係鍾意食辣但又唔太食得辣,問一問個侍應就話個海鮮蕃茄意粉本身個個醬辣既~怕太辣所以我就嗌左少辣。本身都怕少辣左隻味會唔夠濃,但好彩係唔伏,仲幾好食~話係海鮮意粉都冇好似其他餐廳咁揸流攤,真係海鮮既,好似我呢啲鍾意食海鮮既人就真心 buy。佢個辣味適中得嚟又岩岩同啲海鮮平衝返,個口感係爽同彈牙既。唔可以話 cp 值高或者特別抵食,但呢個質素絕對係對得起個價錢。最最最最重點既地方,就係佢鋪係面個塊芝士!!本身減緊肥就真係唔應該走去食芝士,但諗住叫間係無肉餐廳咁都唔會肥得去邊啦,點知芝士就成功誘惑到我啦,因為你行入間鋪就會聞到好鬼香既芝士味。所以都係忍唔住加芝士(你可以唔加,好似係)芝士溝辣野係真係冇得輸,成個粉最好食係舊芝士~但成件事係真係濃郁同個口感都幾緊要下,所以嗌返個沙津就真係岩岩好平衝返。佢上菜係上左個沙津先既,好彩佢係上沙津先,因為呢個次序係最好。加上佢啲菜係本地菜
雖則呢間好似係話出名在於 pizza,
咁就嗌左個意粉同沙津 ~

本身就係鍾意食辣但又唔太食得辣,
問一問個侍應就話個海鮮蕃茄意粉本身個個醬辣既~
怕太辣所以我就嗌左少辣。
本身都怕少辣左隻味會唔夠濃,但好彩係唔伏,仲幾好食~
話係海鮮意粉都冇好似其他餐廳咁揸流攤,
真係海鮮既,好似我呢啲鍾意食海鮮既人就真心 buy。
佢個辣味適中得嚟又岩岩同啲海鮮平衝返,個口感係爽同彈牙既。
最最最最重點既地方,就係佢鋪係面個塊芝士!!
所以都係忍唔住加芝士(你可以唔加,好似係)
芝士溝辣野係真係冇得輸,成個粉最好食係舊芝士~
但成件事係真係濃郁同個口感都幾緊要下,
所以嗌返個沙津就真係岩岩好平衝返。
Seafood arabiatta

佢上菜係上左個沙津先既,
好彩佢係上沙津先,因為呢個次序係最好。
加上佢啲菜係本地菜同有機,
撐香港就唔多講啦,重點係有機,有機對身體真係好。
佢個面淋左隻汁,我上網 search 返個 menu 就叫做
vinaigrette,佢溝埋啲醋同個啲橄欖油,成個沙津即刻唔 dry 仲好好食,
你知啦,就咁食菜冇其他野吊下個味好寡咖嘛…
Insalata Mista

間餐廳就係蘇豪區,如果你係中環地鐵站出既話,
你都要行到幾上下,差唔多到半山先搵到伊利近街,
但個度成個 area 氣氛好,你星期五去感覺就好正,
間餐廳又幾靚,雖則燈光有少少暗 (所以我開左閃光燈)
但個環境成件事就變得好有 feel。
呢間意式野幾穩陣,應該會再幫襯。
2018-05-25
10 分鐘 (堂食)
Seafood arabiatta
Insalata Mista