2023-06-23 397 瀏覽
假期前夕要對自己好d,放工之後同朋友去佢屋企附近食泰國野。餐廳環境清靜舒適,望到成片藍天。我地喺玻璃屋入面食野,真係好放鬆。我地點咗二人餐,包括泰式魚餅、椰汁雞湯、牛肉黃咖哩、菠蘿海鮮炒飯同埋椰汁西米糕。食物都好快就上,首先飲雞湯,雞湯酸酸地好開胃,啱哂餐前飲。前盤係泰式魚餅,魚餅頗厚身,混入唔同既香料,咬落啖啖肉,作為前菜好合適。自己好鍾意牛肉黃咖哩,因為黃咖哩口味溫和,食落甜中帶有椰香,好鍾意用佢嚟送飯。朋友就比較喜愛菠蘿海鮮炒飯,海鮮款式唔少,有蝦、青口、魷魚等,非常豐富!而且菠蘿香甜,米飯粒粒分明,我地最後食清光😆晚飯以椰汁西米糕作結,每次見到個斑蘭盒,都覺得充滿泰式風情。面層既椰汁糕又香又滑,下層係西米,中間加咗一片芋頭,食落口感更豐富。
假期前夕要對自己好d,放工之後同朋友去佢屋企附近食泰國野。

食物都好快就上,首先飲雞湯,雞湯酸酸地好開胃,啱哂餐前飲。