2017-06-09 243 瀏覽
顧名思義,「Chef Stage by Eddy Chu」這間餐廳由老闆兼總廚Eddy Chu坐鎮主理。Eddy Chu入行超過三十年,擅長法國料理的他在酒店業界被喻為「西餐浪子」,並曾任職多間星級酒店及高級會所的總廚。餐廳位於尖沙咀亞士厘道,交通十分便利,由地鐵站行過去都只係五分鐘左右。一走出那銀座式商廈的十九樓,第一眼見到的便是非常醒神、會自動變色的logo,上面的玻璃還見到Eddy Chu準備食物時的「chok樣」!餐酒的選擇非常之多,由最常見的法國、意大利酒廠出品以至平時較少見的智利、新西蘭等等都有,非常適合不同口味的朋友!雖然只是平日,但七點半唔到餐廳已經差唔多全場滿座!Sweet Red Wine ($58)︰浸泡著新鮮水果的Red Wine,整體感覺就好像平時常見的Sangria。入口十分香甜得黎之餘亦帶點淡淡的水果香氣,用黎配肉類非常一流!Mandy's Cure ($58)︰這其實是混合了Cranberry Juice、西柚汁及青檸汁而成的果汁。雖然感覺十分清新醒神,但冰塊的份量好似重手左D,剛上枱時,第一啖飲落口真係凍到打冷震!海鮮拼盤 ($498)︰大大碟的拼盤有

雖然只是平日,但七點半唔到餐廳已經差唔多全場滿座!

Mandy's Cure

海鮮拼盤 ($498)︰大大碟的拼盤有齊生蠔、飽魚、日本刺身帶子、鮮蝦同埋紐西蘭聖子刺身,份量方面真係冇得輸!特別要讚的是自家製的香草汁,開胃清新得黎又唔會太濃味,遮晒海鮮的鮮味!
海鮮拼盤

松露煮日本年糕 ($98)︰絕對係「有驚喜」的一道菜!煙韌、有咬感的日本年糕上放滿香噴噴的黑松露及清新的磨菇,十分開胃醒神,令人停唔到口!

松露煮日本年糕

黑松露磨菇湯 ($68)︰簡簡單單的一道菜。「Less is More」清清地作為主菜前的前奏非常不錯!
黑松露磨菇湯

燒西班牙黑毛豬「肉眼蓋」($188)︰絕對是全晚的亮點!由於用左慢煮烹調技巧,黑毛豬除左做到肉質非常腍、非常易入口之外,亦能保持本身淡淡的「橡果味」。鮮嫩的黑毛豬只係淡淡的以鹽及胡椒修飾,除了嫩滑爽口之外亦能更加帶出肉本身的質感,伴碟的菠蘿更可以減輕黑毛豬的油膩感!
燒西班牙黑毛豬「肉眼蓋」

不過,美中不足的是豬肉好似生左少少,我明白這是係了保持肉的質感,但要食「生豬肉」這個心理關口真係唔容易衝過!

黑毛豬扁意粉 ($188)︰黑毛豬煮到非常之腍,配埋扁意粉及配菜之後整體感覺竟然有D似茶餐廳名菜「黑椒牛柳絲炒意」!美中不足的地方是豬肉比較油膩,如果可選用更瘦的部份會更好、更為健康!

黑毛豬扁意粉

總括來說,今次用餐體驗實在非常不錯。除了食物的「性價比」一流外,店員亦十分有禮、服務細心,點餐前亦會詳細了解客人的要求而作出相應的建議,整體服務水平值得一讚!
2017-06-08
Mandy's Cure
海鮮拼盤
松露煮日本年糕
黑松露磨菇湯
燒西班牙黑毛豬「肉眼蓋」
黑毛豬扁意粉