2015-05-12
女生的胃....至少有2個其中一個胃, 當然是甜品專屬啦以前旺角的黑白布街都是維修車輛的地方現今變了很多不同的餐廳食肆早前試過同街另一間甜品店, 今次試埋Next Station Dessert先我一直都覺得開在旺角的甜品店, 座位都不會超過20個但Next Station Dessert的座位算是很充足舖後面還有一個"後花園" (很乾淨的洗手間)餐廳裝潢時尚, 一睇就知唔係食傳統甜品啦~一坐下, 侍應即遞上Menu及清水 (很貼心)通常我事前都會望一望Openrice的食評, 看看該店有什麼主打推介見很多食家都有點抹茶心太軟, 我本想都要來一個, 可是....另一個更特別:黑胡椒心太軟配雲尼拿雪榚 HK$55Next Station Dessert有3款心太軟, 其餘2款是抹茶及原味少少刺激感覺加上濃濃的朱古力, 原來都是"Perfect Match" XD (Tbb廣告)心太軟的外皮有點脆, 切開後朱古力溶岩流出來一啖雪榚, 一啖心太軟, 一暖一冷, 好正!第二件是朋友點的: 鳥結糖芭菲 HK$49賣相討好其實佢都係一磚雪榚來的, 只是混入了果仁碎吃的時候很有咬口雪榚當中好像有細少
其中一個胃, 當然是甜品專屬啦
以前旺角的黑白布街都是維修車輛的地方
現今變了很多不同的餐廳食肆
但Next Station Dessert的座位算是很充足
舖後面還有一個"後花園" (很乾淨的洗手間)
餐廳裝潢時尚, 一睇就知唔係食傳統甜品啦~
一坐下, 侍應即遞上Menu及清水 (很貼心)
黑胡椒心太軟配雲尼拿雪榚 HK$55
心太軟的外皮有點脆, 切開後朱古力溶岩流出來
一啖雪榚, 一啖心太軟, 一暖一冷, 好正!
賣相討好
吃的時候很有咬口
雪榚當中好像有細少的冰塊碎, 可能這個原理, 所以芭菲溶得較慢
有點像吃份子料理
我同朋友仔都愛吃榴槤, 所以點了這個
杯子裡有很多不同材料:
柚子, 看似半溶的泡沫(以為雪榚), 榴槤雪榚, 芒果
雖然看似很實在, 但入口就真係像泡沫般, 入口即溶, 好打耳呀
所選的柚子也不苦澀, 榴槤雪榚味道是可以的, 但對榴槤發燒友應該可以再濃一點
至於最底的芒果粒及份量, 一點都不吝嗇, 而且還很鮮甜無渣
包括甜品及飲品各一客, 超抵吃呢~
題外話/補充資料:
侍應服務態度唔錯, 見到唔夠水會自動加水
甜品除左食得, 賣相也很得