2021-01-21
我同朋友預咗呢個星期會出The ONE買嘢,所以順便上網搵埋有乜好食,我哋喺OpenRice見到「Fifth Element Shokudo」訂枱有六折,重要冇限午餐時間唔得,於是即刻撳掣😉。入座坐低,店員好快就確定我哋資料,仲介紹呢度係用QR code落單📱。不過同時亦送上實體餐牌,等我哋易睇啲。餐廳主打日式西餐,即係有意粉同薄餅等。除咗扒類嘅食品外,其他主菜有九成都係$100樓下,唔計我哋有六折,喺旺區大商場呢個價錢本身都已經好抵👍。餐牌上嘅食物種類有飯/扒類、自家製浜松味噌麵團薄餅、手工意粉、創作雞翼、前菜輕食、鹹味窩夫、主菜以及甜品。大部份菜式我都想食,所以真係好難揀🙈。最後我哋要咗薄餅、意粉同牛扒沙律,一次過滿足三個願望。黑毛和牛沙律($118),其實我都好有興趣食牛扒飯或者定食🍚,但如果要我喺佢同意粉之中揀,我就唔會食飯,但好在餐廳有做牛扒沙律。🥩牛扒賣相唔錯,雖然得六件,但每件都係厚切,肉質亦都唔靭。牛扒肉身呈粉紅色,但感覺唔係好生,可能係用上慢煮嘅煮法,不過我唔肯定。平日我會嫌牛柳粒太細,🐮但呢度嘅牛扒Size就足以令我滿足。牛扒上面落咗蒜片,連埋一齊食香味更濃。至於沙
餐牌上嘅食物種類有飯/扒類、自家製浜松味噌麵團薄餅、手工意粉、創作雞翼、前菜輕食、鹹味窩夫、主菜以及 甜品。大部份菜式我都想食,所以真係好難揀🙈。最後我哋要咗薄餅、意粉同牛扒沙律,一次過滿足三個願望。
平日我會嫌牛柳粒太細,🐮但呢度嘅牛扒Size就足以令我滿足。牛扒上面落咗蒜片,連埋一齊食香味更濃。至於沙律部份🥗,我有少少估唔到,因為全部都係火箭菜,本人一條起兩條止,好彩朋友啱食。我認為火箭菜係幾蝦人食的沙律菜🚀。
意粉嘅醬汁雖然係用上味噌,但味道唔好似麵豉湯嘩,而且我相信都落咗啲忌廉,所以好Creamy,但又唔算膩。🍄雜菇當然唔少得,其他配料就仲有紅黃燈椒以及火箭菜...,哈哈。個人感覺呢度嘅意粉,不比打響旗號賣幾百蚊碟嘅遜色🤤。
和風煙肉就係指有煙肉🥓、紫菜絲、菇同芝士🧀,材料簡單,但夾埋係幾好食。另一邊廂,我更欣賞塊薄餅皮,雖然唔脆,但成個餅皮真係好軟熟,就連個邊都可以輕鬆食埋。Pizza兩個人食都夠!
環境方面,餐廳室內面積唔大🪑,而且亦算係半開放式,裝修簡約,偏日系風。但原來佢仲有室外座位添,咁唔怕冇位啦。
總括嚟講,本身諗住平平哋食個晏,點知出到嚟相當有驚喜。我哋食咗三樣主食,三款各有各好味😋,而且埋單人均消費(折扣後)更只係$100左右,絕對稱得上為物超所值👍。