2019-06-25
朋友話放工有神秘飯局地點係Foxglove,個名好熟仲要話係中環附近咁近緊係無得say no放工時,朋友話已坐低左飲緊野九秒九去到門口,唔算難搵,不過外觀就一d 都唔似餐廳,跟住諗起Kingsman剛好server 招呼緊另一些人本來都無乜特別,自己入去就得但睇左好耐發覺搵唔到方法入去最後都要有另一個人出黎,按個機關先開到門至於個機關係乜,費事「劇透」入到去係氣氛係好好,唔會好嘈似係酒店或private lounge,以機倉的格局做主題仲有一個飛機引擎做背景的live band stage可惜當日就無表演坐低緊係要飲返杯先再食野打開menu, 好有英倫感覺,揭到後面仲有菜單唔睇下就真係一定以為食西餐全晚侍應都好細心介紹每一杯酒和每一款菜仲介紹就杯Osaka Sour, 係一杯以Whisky 做base 的cocktail,酒味唔強烈,係一杯清新開胃的餐前酒羊肚菌水中花雖然係中湯,但都唔係一般用燉盅上碟係一係好靚的透明器碗,更突出湯的清新味道羊肚菌是珍貴的食材,養生和營養的價值都好高加埋韮菜花和冬瓜花,成個湯清得黎又有口感黑白蒜牛柳粒紐西蘭安格斯牛大概煮至七成熟係用上日本黑蒜和自家炒白蒜
地點係Foxglove,個名好熟
仲要話係中環附近
咁近緊係無得say no
放工時,朋友話已坐低左飲緊野
剛好server 招呼緊另一些人
本來都無乜特別,自己入去就得
但睇左好耐發覺搵唔到方法入去
最後都要有另一個人出黎,按個機關先開到門
至於個機關係乜,費事「劇透」
入到去係氣氛係好好,唔會好嘈
似係酒店或private lounge,以機倉的格局做主題
仲有一個飛機引擎做背景的live band stage
可惜當日就無表演
坐低緊係要飲返杯先再食野
打開menu, 好有英倫感覺,揭到後面仲有菜單
唔睇下就真係一定以為食西餐
全晚侍應都好細心介紹每一杯酒和每一款菜
羊肚菌水中花
雖然係中湯,但都唔係一般用燉盅上碟
係一係好靚的透明器碗,更突出湯的清新味道
羊肚菌是珍貴的食材,養生和營養的價值都好高
加埋韮菜花和冬瓜花,成個湯清得黎又有口感
黑白蒜牛柳粒
紐西蘭安格斯牛大概煮至七成熟
係用上日本黑蒜和自家炒白蒜
牛肉軟淋,煮到啱啱好,肉味肉汁無流失
蒜片香口,甜甜地,好味到大家完全食晒
雪裡紅斑片
雪菜包住紅椒絲蒸東星斑,就襯晒雪裡紅呢個名
班腩片唔駛講,嫩滑爽口,加埋黑毛豬片,更突出班腩肉的鮮味
黃金脆奶卷
甜味最後都有一點小驚喜,雖然份量不多,但賣相正貫徹整晚的中西fusion 的特色
外脆内軟,入面係濃郁的鮮奶餡,鮮奶、糖及粉的比例啱啱好,唔會太甜
以往happy hour 或飲野,食野來來去去都係薯條雞翼
但呢度就提供另一個特別的中菜選擇,加埋氣氛和環境,最啱就係食飯飲野懶得周圍轉場的人
(不過順帶一提,男仕請著長褲,否則餐廳都有得借,你懂的⋯)