2020-10-17
Tiffany Blue抵港己經成為萬千少女們朝聖打卡勝地,而小姐姐亦受到tiffany blue呢個顏色也抵不著前往!! 用餐日子距離寫食評大半年了, 張menu好似有少少改變。但我見其他食家既圖片,咸甜點好似random咁~有時有呢d有時有個d~ Anyway, 可以看下參考下~ 咸甜點各5件加包點2件配咖啡或茶~Tiffany貫徹它們既顏色,餐具也用上tiffany blue配白,簡潔明亮,顯得高貴。特色下午茶set上枱, 並沒有太大驚喜~ 甜點5件~鳥巢朱古力蛋 -- 只是得一個烏巢,棉花朱古力,好普通的朱古力,堅硬不滑不香濃~香檳珍珠 -- 小杯子裡有濃郁香檳味配上淡淡的香檳啫喱、白桃蓉跟白桃味珍珠。可能香檳味蓋過了白桃味加上碎濕濕吃白桃!吃不出桃的香味~閃電泡芙 -- 泡芙不鬆軟,感覺淋了的口感,咖啡cream沒特別,藍色的糖衣令人難以入口~士多啤梨三重奏 -- 鮮士多啤梨配同味的忌廉慕絲及啫喱,說實在浪費了粒士多啤梨,有點畫添足。我諗就咁食粒鮮士多啤梨比這樣加添好。現在咁吃有點假士多啤梨feel~~玫瑰忌廉慕絲 -- 又吃慕絲,呢個係玫瑰mix紅桑子慕絲加荔枝啫喱~ 可能
特色下午茶set上枱, 並沒有太大驚喜~
甜點5件~
玫瑰忌廉慕絲 -- 又吃慕絲,呢個係玫瑰mix紅桑子慕絲加荔枝啫喱~ 可能係我個人口味, 我喜歡吃蛋糕面包這些多於慕絲、啫喱,所以對我也不大欣賞。
咸點5件~
魚子醬撻 -- 魚子有點腥,撻也不鬆化。
鴨肝醬凍球 -- 這個幾特別, 做到好似一粒車厘子形狀。味道不錯,是今次tea set最好吃的。
火腿芝士脆盒 -- 四方盒幾別緻,味道ok。
黑毛豬火腿 -- 水芹清新配上黑毛豬腿,咸咸的,味道不錯呀~
吞拿魚他他三文治 -- 吞拿魚治沒特別大驚喜~
包點2款配奶油忌廉及果醬
小紅鬆餅 -- 一貫鬆餅味道沒有令人有想一吃再吃感覺
檸檬瑪德蓮 -- 這個貝殼形的檸檬蛋糕很香、鬆軟
吃左好多cream,所以有點膩了~~~
總括而言, tiffany cafe雖然食物沒有太大驚喜,但也要有朝聖的必要。下次有機會試其他食物可能會比tea set好些。
題外話/補充資料:
那天用餐, 有一顧客給服務生倒瀉了飲品在身上,雖則tiffany不停致歉,但濕著身用餐,點都有點唔舒服。唔知最後tiffany有無waive左佢地呢餐。另外,又有一位顧客打爛了茶壺,唔知最後又駛唔駛賠錢?
其實tiffany cafe地方較細距離也小,2人枱放tea set、餐具加飲品都唔多夠位。
舒適感不足,吃時也要小心翼翼~~所以拍照角度也不太好。
所以唔係一心想朝聖的,用同樣的價錢還是選前往環境服務勝一籌既酒店=p