2015-04-29
Thirsty for Dirty By ✪ Miss H’s ®eview ✪ 呢間coffee shop新新地,上年開檔時喺ladder street派傳單,話咖啡好正宗好靚,我當日仲試飲咗一細shot,飲咗人一啖嘢,今日我終於過嚟光顧喇 環境位置 7/10位於成街放滿古董嘅摩羅街,好估您唔到咁有間cafe,個contrast幾得意,好似有啲藝術感feel,橫跨古代同現代、視覺味覺嗅覺嘅不同刺激,成個combo有啲怪但搞笑得嚟好似又幾特別。就因為外面咁interesting,於是試下佢啦—決定坐出面,感受吓摩羅街嘅古董風味。order時影咗少少裏面,其實都幾cozy 味道 7.5/10 Dirty $40本身冇idea飲咩好,諗住都係latte/flat white,望吓coffee list,見到一項叫dirty嘅嘢,佢又唔屬於hot又唔係ice,好好奇於是我叫咗,即使佢唔可以跟tea set。侍應姐姐話呢種飲品係Melbourne傳入嚟—吓?點解我之前住果邊時冇聽聞過既!(Very oddly, 事後我google 'dirty coffee' 都冇re
By ✪ Miss H’s ®eview ✪
環境位置 7/10
位於成街放滿古董嘅摩羅街,好估您唔到咁有間cafe,個contrast幾得意,好似有啲藝術感feel,橫跨古代同現代、視覺味覺嗅覺嘅不同刺激,成個combo有啲怪但搞笑得嚟好似又幾特別。 就因為外面咁interesting,於是試下佢啦—決定坐出面,感受吓摩羅街嘅古董風味。order時影咗少少裏面,其實都幾cozy 味道 7.5/10
Dirty $40
本身冇idea飲咩好,諗住都係latte/flat white,望吓coffee list,見到一項叫dirty嘅嘢,佢又唔屬於hot又唔係ice,好好奇於是我叫咗,即使佢唔可以跟tea set。侍應姐姐話呢種飲品係Melbourne傳入嚟—吓?點解我之前住果邊時冇聽聞過既!(Very oddly, 事後我google 'dirty coffee' 都冇revelant result...)
做法係-底下~50%係凍鮮奶,上面double shot espresso,於是形成marble狀,連埋好靚嘅花花透明杯,成杯嘢好精品呀! 我平時少飲double shot,都怕難入口。第一啖飲,出奇地唔苦,只覺得陣咖啡香味由口腔通去食道,由鼻通上埋去腦,好醒神呀!啲豆真係炒得好香又唔酸唔苦,至於佢嘅溫度都好得意,因為果兩shot嘢熱,但下面係凍奶,really interesting contrast!下次我都要再飲呀
食呢類型waffle with sauce 好似喺香港hit咗排,喺我眼中其實都係一舊waffle加水果同汁,係being presented in a nicer and prettier way... Visually佢係幾靚幾整齊,好對稱幾唯美,雪糕、士多啤梨、cream同caramel 係just fit個餅底,加多咗啲分—哈哈!味道okay,熱烘烘脆卜卜嘅waffle配以上嘅配料,頗夾—不過由於唔夠caramel,所以食唔出,下次如果可以慷慨啲就好,雖然我bake開嘢都知caramel syrup係幾貴。
題外話-岩岩睇番之前其他食家2014年post同一個waffle嘅相,老闆應該improve過個look & presentation,依家好美觀,知道老闆有不斷改善嘅心-加晒分啦!
standard cafe price.. 冇乜特別啦.. 如果叫tea set 會抵啲。
Conclusion: 價錢OK,環境係幾特別,但對於經常來往呢度附近cafe 嘅我,會鍾意上面一兩條街嘅環境,relaxing啲清幽啲,古董街始終欠缺少少lazy afternoon feel,但係呢,我係會再嚟嘅,thanks to Dirty 講講吓依家想落去飲番杯添.....