呢間位於將軍澳嘅冰室以Tiffany Blue為主調💙遠睇仲以為係一間Cafe,而下午茶時間經常大排長龍,就知質素都唔錯啦😋蕃茄味噌薯仔排骨湯通粉 配嫩滑炒蛋及牛油丹麥多士 呢個蕃茄通粉比起其他茶餐廳嘅多咗啲變化🍅可能加咗啲味噌嘅關係,湯嘅味道比較甜,飲得出落咗好多蕃茄同蔬菜去煲😙唔會有一種死實嘅茄膏味,除咗見到有煮到溶晒嘅蕃茄同埋洋蔥之外🧅仲有大大嚿又清甜嘅紅蘿蔔同埋薯仔🥕而肉類竟然用上咗排骨做配搭,而且係軟骨位置🐷部分幼啲嘅軟骨已經煮透咗少少(爽爽地咁),咬幾下可以食埋落肚😝跟餐嘅炒蛋炒得嫩滑,丹麥多士都係有微微烘過🍞而凍檸茶雖然只係可以叫少冰,但係因為個茶底本身係熱,所以溝埋都唔會好凍,檸檬份量都幾多🍋啱晒我呢啲鍾意飲酸啲嘅檸檬茶嘅人👍🏻芝士流心蛋安格斯牛肉漢堡菠蘿包 配薯條又係另一個創新之作,大大個菠蘿包入邊擺咗牛肉漢堡扒、太陽蛋、芝士、蕃茄、生菜絲等😍賣相一流,而且除咗睇得之外,味道都有驚喜,塊牛肉漢堡都幾厚,比想像中重牛味好多🐮而且加埋甜甜地嘅菠蘿皮一齊食又意想不到地夾🤩跟餐嘅薯條份量都唔少,絕對可以食得飽🍟呢個餐就叫咗凍奶茶,平時都叫開多奶嘅奶茶,不過今次啲奶就略嫌落得重

蕃茄味噌薯仔排骨湯通粉 配嫩滑炒蛋及牛油丹麥多士

芝士流心蛋安格斯牛肉漢堡菠蘿包 配薯條
又係另一個創新之作,大大個菠蘿包入邊擺咗牛肉漢堡扒、太陽蛋、芝士、蕃茄、生菜絲等😍賣相一流,而且除咗睇得之外,味道都有驚喜,塊牛肉漢堡都幾厚,比想像中重牛味好多🐮而且加埋甜甜地嘅菠蘿皮一齊食又意想不到地夾🤩跟餐嘅薯條份量都唔少,絕對可以食得飽🍟呢個餐就叫咗凍奶茶,平時都叫開多奶嘅奶茶,不過今次啲奶就略嫌落得重手咗,令到茶味變得頗淡🤔

馳名沙嗲黑毛豬菜遠炒河
講到馳名咁犀利,就梗係要試吓,一上台見到有非常多嘅沙嗲汁🤤豬肉嘅份量都唔少,有啲似沙嗲汁撈河粉咁🥢但係就係因為夠多汁,所以先覺得更加惹味,會令人一啖接一啖咁食落去😈佢呢隻嘅沙嗲汁係港式風味,食落花生醬嘅存在感唔係好重,醬汁味道濃郁而唔係帶甜,有啲似酒樓食到嘅沙嗲炒河,而豬肉片肉質都唔錯,唔怕煮得過老🐷

招牌瑞士汁炒牛河
又係另一個出名嘅菜式,呢度嘅瑞士汁牛河鑊氣十足,每條都沾滿晒深啡色嘅醬汁😬牛肉嘅份量同樣都幾多,同埋每片都係切得幾大塊🐮不過個人覺得呢個瑞士汁可以較得甜啲同埋落多少少,咁樣味道就會更加出😌

板燒美式薄牛扒 配嫩滑炒蛋胡麻醬田園沙律
呢個都係茶餐,個配搭就有啲似早餐嘅煎牛扒餐😂塊牛扒都算幾大塊,煎得軟淋,肉質就係港式牛扒咁🍖可以加埋黑椒汁一齊食,而炒蛋就係同常餐嘅一樣🍳仲有啲沙律可以解膩🥬呢個餐叫咗凍鴛鴦,同樣都係叫咗多奶,不過呢個就冇啲奶落重咗手嘅問題喇☕️
  • 蕃茄味噌薯仔排骨湯通粉
  • 馳名沙嗲黑毛豬菜遠炒河