2022-05-14 73 瀏覽
有留意開韻兒美食圖鑑既都知道 我對下午茶tea set係有種情意結 之前就好鍾意去酒店嗰啲地方食 但而家坊間有好多餐廳都有推出 上環人氣餐廳「DK cuppa」 最近推出咗一款 主題「幸福之約」下午茶 唔單止賣相吸引, 食物多頗為高質。而家 仲有小遊戲玩添 包你度過一個 幸福滿足嘅下午 餐廳嘅裝修係以森系為主,喺柔和嘅燈光加持之下, 成間餐廳都散發著一種好恬靜又瀰漫著清幽香薰嘅感覺, 成個人好放鬆 行入舖頭入面,可以見到右手邊 放滿咗一排 擺放著唔同香薰、香薰機、香薰貼產品嘅貨架(´ε` ) 喺享用下午茶之前,駐場嘅香薰師會同大家玩個小遊戲,隨機抽卡介紹唔同類型嘅香薰 抽完張牌,分別係金、木、水、火、土 , 代表著唔同嘅心情 ,然後香薰師會為你加持,將你嘅願望寫喺蝴蝶上面掛喺許願樓梯度, 睇下大家一年之後會唔會願望成真(ʃƪ^3^) 成個儀式完咗之後,香薰師會敵4滴花漾精華入去 花茶入面, 知唔知點解係4滴呢? 因為係生命靈數嚟講4係比較強嘅意思 而我哋嘅下午茶就圍繞著香噴噴嘅味道開始啦幸福之約下午茶 💲298 /1 (另加一) 有機茶🍵 由朱古力茶&薰衣草茶組成, 入口有淡淡嘅朱古力
有留意開韻兒美食圖鑑既都知道
我對下午茶tea set係有種情意結
之前就好鍾意去酒店嗰啲地方食
但而家坊間有好多餐廳都有推出
上環人氣餐廳「DK cuppa」

成間餐廳都散發著一種好恬靜又瀰漫著清幽香薰嘅感覺,

睇下大家一年之後會唔會願望成真(ʃƪ^3^)

幸福之約下午茶 💲298 /1 (另加一)
有機茶🍵 由朱古力茶&薰衣草茶組成,
入口有淡淡嘅朱古力味 加上清幽嘅花香味道難忘!

天使之霧🌁 外形就好似雲一樣嘅Tiffany blue 棉花糖底暗藏著雲呢拿雪糕;
店員 將棉花糖淋上酒系再點火🔥,
見住佢迅速融化, 最後加入expresso , 成個過程完成 (≧▽≦)充滿著儀式感。◕‿◕。

烤餅 呢一個值得一提;
將烤餅放入精致嘅銀盒入面已經好吸引, 配搭住玫瑰果醬,
提提大家烤餅記住要趁熱食唷(人 •͈ᴗ•͈)
配搭住玫瑰果醬唔會太過甜 ,
兩者互相輝映

馬卡龍,甜甜圈
單單係少女心嘅外表,已經攞分( ꈍᴗꈍ)
馬卡龍除咗圓形之外仲有特別嘅彩虹形象啦

鹹點 : 北海道帶子 n法國蝸牛薯蓉
長碟上好靚 大大粒嘅帶子煎得啱啱好,入口鮮甜又彈牙 配上軟綿綿嘅薯蓉,
超級好食( ˘ ³˘)♥

法國蝸牛滑嫩, 帶點牛油蒜香
蕃茄芝士  蕃茄芝士作為前菜好開胃 ,
可以提高食慾 風乾火腿酥 將啲火腿扭成玫瑰花形狀, 好靚 食慾大增(´ε` )

食完成個tea set每人仲可以有一張香薰貼 放假嘅時候想放鬆下心情不妨約埋你知己好友一齊過嚟呢一個放鬆下啦

DK Cuppa Tea 上環新街市街19號地舖