2022-09-24
呢間cafe最出名嘅甜品係Tiramisu,咁岩去時代廣場個邊行街就順便試下。當日係公眾假期嘅下午茶時間,因為鋪頭入面嘅位置太少,所以都排咗差唔多半個鐘先入到去食,但係我前排假期同樣時間經過間鋪,係無人排隊,所以洗唔洗排隊都幾睇彩數。1. Tiramisu 雖然係用咗成半個鐘先食到,但係都覺得好值得。Tiramisu cheese嘅部份望落好挺身,但食落好軟滑;酒同咖啡嘅味道亦配搭得宜,甜度適中。我平時食tiramisu 好驚啲手指餅浸咖啡浸到太濕,但係coffeeology 嘅tiramisu 就浸到岩岩好。因為佢都幾大件下,建議大家同人share食,一個人食哂會太膩。2. Matcha / Hojicha Latte兩杯飲品嘅拉花係海馬圖案,做得好精緻,好適合打卡(根據朋友嘅觀察,情侶叫熱飲嘅拉花圖案會變咗係心心);個人覺得飲品嘅味道中規中矩,hojicha 個杯嘅茶味比較淡,奶嘅味道比茶味濃;如果真係要二簡一,個人比較建議叫matcha latte。
1. Tiramisu
2. Matcha / Hojicha Latte