2020-05-13
今日嚟到呢一間走中高檔路線嘅火鍋店,佢並唔係任飲任食嗰隻,只係重慶黎既過江龍。佢嘅裝修亦都係主打木材簡約路線,同一般嘅火鍋店好唔同。未食火鍋之前會先送上一碗熱辣辣嘅雪耳紅棗糖水,係食熱氣野之前先俾你潤一潤,好窩心。菜單嘅選擇亦都好多,由唔同部位嘅肉類,去到各式各樣嘅蔬菜都一應俱全,無論你係鍾意食肉定食菜都一定滿足到你要求。我哋選擇咗一個普通辣拼蕃茄湯底,唔好以為普通辣好小事,絕對有我哋平時食雞煲中辣既程度!麻辣湯底個面嗰一層油係牛油,所以食落有少少騷味,但係配搭肉類或者唔吸湯既食材就啱啱好啦。介紹吓今晚叫咗比較特別嘅食材:第一樣係麻辣牛肉。佢係喺一塊塊嫩牛肉片上面再加左好大量嘅麻辣醃料,再放埋落個麻辣湯度煮,真係辣上加辣,不過食得辣嘅人就會覺得好爽!另一樣係大刀牛肝,平時食豬膶食得多,好少會食牛肝。其實牛肝同豬潤嘅口感非常相似,不過我覺得牛肝味道比較淡,仲好食過豬膶添!內臟部位亦都係推介放落麻辣湯底度煮。之後就係蔬菜類,今日比較推介嘅係功夫萵筍片,同埋鮮炸豆皮。兩樣都係食口感而且煮好短時間就食得嘅材料,萵筍片同兩個湯底都好夾,因為佢批到好薄,所以口感一流。相反個豆皮就好脆,做到響鈴嗰個
之後就係蔬菜類,今日比較推介嘅係功夫萵筍片,同埋鮮炸豆皮。兩樣都係食口感而且煮好短時間就食得嘅材料,萵筍片同兩個湯底都好夾,因為佢批到好薄,所以口感一流。相反個豆皮就好脆,做到響鈴嗰個效果。
嚟呢一間火鍋店食過幾次,暫時未有食到邊一樣野係中伏,所以覺得算高質,每次都係keep住五百幾蚊埋單。