2021-04-20
今日同朋友去apm 行街,突然好想食泰國野~咁就係附近睇吓有咩好野食,竟然比我地發現左呢間叫「翟道翟 Tuk Tuk」既泰國菜🥰門口仲放咗個好大既四面佛好壯觀,而且裝修仲好新添啊~入到去坐低環境好舒服好乾淨,而餐牌選擇又多,有湯,飯粉麵,海鮮,小食,沙律等,價錢好扺!我哋就叫左個蝦頭油大蝦炒飯,個炒飯好fresh好好食😋用左蝦頭油同蔬菜去炒,而且食落一啲都唔油,但我覺得個主角吾係個炒飯到,而係隻蝦到🤩🤩蝦身彈牙多膏,個蝦頭正到不得了😋到宜家仲回味緊😋之後叫左個2人份量既冬蔭功湯個湯,夠香夠辣,而且仲用咗蝦去煲,D鮮味出晒黎,中意冬蔭功嘅你一定要叫🤩仲叫左雞牛豬沙嗲串燒,我就覺得牛同雞最好食夠軟滑~再配埋沙嗲醬一流,整體上串燒食泰國嘢一定唔少得😍當然唔少得鍾意既生蝦🥰🥰仲要係$44😚真係超級抵食,最重要係夠新鮮啊😋仲有黃金大尾魷,本來聽個名以為係炸既,原來係餐廳嘅泰國廚師秘製蛋黃汁去炒,魷魚食落唔韌,而且好新鮮,蛋黃汁再濃d更好🤤最後仲叫左咖喱雞,雞肉夠嫩滑,咖喱汁都幾正,味道屬於偏淡~飲品點少得泰式奶茶同青檸梳打,奶茶茶底唔夠濃,而青檸梳打就好fresh。整體上,食物唔錯又新鮮又好食😋
門口仲放咗個好大既四面佛好壯觀,而且裝修仲好新添啊~
我哋就叫左個蝦頭油大蝦炒飯,個炒飯好fresh好好食😋
蝦身彈牙多膏,個蝦頭正到不得了😋到宜家仲回味緊😋
最後仲叫左咖喱雞,雞肉夠嫩滑,咖喱汁都幾正,味道屬於偏淡~
整體上,食物唔錯又新鮮又好食😋如果去開觀塘又想食泰國野我覺得依間係一個唔錯