來自日本九州、已有廿多年歷史嘅日式芝士蛋糕店Uncle Tetsu’s Cheesecake晌銅鑼灣開業初期,差唔多要排一個鐘隊先買到蛋糕,仲係每人每次限買一個。近月佢哋晌旺角開咗另一間分店,唔知係熱潮冷卻,抑或尚未有知音人知道,當日竟然唔洗排隊,同旁邊堆滿人嘅新開麵包店可謂相映成趣,又可能我遇上人流少嘅時間啦。聽聞蛋糕晌店內新鮮焗製,亦聽唔少人話買蛋糕嗰陣仲有餘溫。但當日佢哋已經預先將幾個蛋糕放入紙盒同紙袋,估計出爐咗一段時間。話說回來,佢哋嘅紙袋都幾可愛,拎起手晌街行時引來唔少途人目光,盒子設計亦方便保存,仲用咗類似不織布蛋糕紙包裹,防止濕氣沾染蛋糕影響食感。原味芝士蛋糕,買返去後我直接放晌室溫,綿軟得唔洗咀嚼,入口即溶,呢種質感令我諗起某店嘅半熟芝士蛋糕,不過呢間芝士味比較輕,反而頗富蛋香,我一口氣食四分一以上都唔覺膩。第二日放咗入雪櫃,質感就變得比之前硬身,食完會有陣牛奶餘香,同一個蛋糕晌室溫或冷藏後食,會有兩個唔同口感。唔洗六十蚊買到直徑18cm嘅過江龍芝士蛋糕,價錢算係同類型產品中嘅便宜水平。呢次買嘅蛋糕雖然唔係新鮮出爐,但味道同質感仍算唔錯。我覺得室溫嘅味道較優勝,惟偏好
原味芝士蛋糕

唔洗六十蚊買到直徑18cm嘅過江龍芝士蛋糕,價錢算係同類型產品中嘅便宜水平。呢次買嘅蛋糕雖然唔係新鮮出爐,但味道同質感仍算唔錯。我覺得室溫嘅味道較優勝,惟偏好芝士味濃人士可能會失望。

外賣自取
$59 (其他)
原味芝士蛋糕