沖繩,除了陽光海灘也有苦瓜和菠蘿,我只知不多因為我未去過沖繩旅遊。幸而在什麼菜式都有得吃的香港,當然不少得有來自沖繩的餐廳,第一店在屯門的V CITY,不久在銅鑼灣都有第二店了,這就是目利きの銀次。經過餐廳門口N次,每次我只敢在外面偷望,得知餐廳消費並不便宜,我是窮人何來有太多錢入去食飯呢﹗直到餐廳提供了午市定食,今次終於不用得個’睇’字了﹗正值午市繁忙時間,不過無須等位可以直入,期間的人流亦相當稀少。餐廳無論裝修或擺設,大部份是以木材打造﹑砌成,感覺新鮮,也相當特別。當中最令人注目就是以木桶所做成的座位,不過那是要幾個人才可以坐,我只有一人所以被安排了坐門口後,對著廚師的位置。這張枱子是圍著半開放式廚房去伸延,又長又闊,上面除了放餐具之外,也放有不少擺設。坐了好耐發現仍未人奉上茶水,但我見其他食客都有一壺茶跟身,於是便問問(感覺較醒目)的男店員,他立即吩咐同事送上茶壺,原來帶我入座的女店員忘記拿給我。店員將一壺茶放在我和旁邊男食客(我不認識)的中間,即代表要共享同一壺茶嗎﹖感覺頓時不太討好。玄米茶的香氣和味道都不太濃郁,較為淡,但叫做好過飲白開水。我在餐廳臉書中查問後得知午市所提供的

我在餐廳臉書中查問後得知午市所提供的茶是不用額外收費,而今餐的確沒收到茶錢。但我不知道晚市是否一樣,因餐牌上的確列明一壺茶要$50…為免誤會,大家在飲之前最好問清楚啦。
因為我好鐘意食煙煙韌韌的食物,本來計劃是一個定食加一客蒸紅豆餅,但在甜品餐牌中沒有蒸紅豆餅,於是便問問女店員:
我:“唔該我想問下呢,蒸紅豆餅,要大約幾多分鐘前叫定?”(因上網看過有人寫要預20分鐘前)
女店員:”下,係咩0黎﹖不過我都唔知道有冇。”

正好,剛才那位(感覺較醒目)的男店員行過,我便重覆問他。

他答:”蒸紅豆餅?...好似無呢樣0野喎??…其實係咩0黎?”
我聽到後不禁冒汗,於是便試圖解釋:“即係蒸年糕上面淋上紅豆,其實我上網睇有人寫銅鑼灣店有蒸紅豆餅,係咪午市無要晚市先有?”
男店員:”呢度無呢樣野。”
我:”下,銅鑼灣0個間唔係同呢度一樣﹖”
男店員:”其實呢兩間分店都係出自同一間公司,不過…嗯…可能…嗯…賣0既0野可能係有D唔同…”

今次的事件給我知道原來兩分店所賣的是有分別。除了甜品之外,原來午市定食都有少少不同,屯門店有照燒雞扒飯定食$45炸豬扒飯定食$52鹽燒秋刀魚定食$58香味燒牛肉定食$63雜錦壽司定食$98雜錦刺物定食。至於銅鑼灣店所賣的不同分別有海膽汁燒蠔定食自家製濃厚雞湯飯定食鹽燒鯖魚定食
今餐我點選了最基本的照燒雞扒飯定食,包括有味噌湯﹑沙律及特飲,食物好快就送齊,陣容可不弱啊。
飲品方面除了有凍/熱咖啡﹑凍/熱檸檬茶之外,特飲原來是梳打汽水
味噌湯內有海帶及魚卷(?),味道就鹹了少少。
估不到沙律一餐跟兩款,蔬菜沙律有生菜﹑車里茄和洋蔥,加上油醋汁,酸酸的夠醒胃;薯仔沙律內有紅蘿蔔片﹑青瓜片及煙肉粒,薯仔蓉十分幼滑,煙肉負責帶出少少的鹹味來。
這碗雞飯真的好夠份量,雞肉多過米飯,差不多有十五件雞,真是食雞食到飽﹗雞肉沾有不少照燒汁,味道帶甜所以好難會不好吃,雞皮弄得好香,而當中的油脂都流去飯裡了,變了雞油飯,十分邪惡~~XD
珍珠米飯,粒粒夠飽滿,富有飯香,在照燒汁及雞油的洗禮下變得亮晶晶。
期間看到旁邊男食客吃完一碗白飯後問店員"呢度有冇得添飯?",店員答"我地無添飯...",不過店員即時走去問廚師廚師回覆ok﹗雖然餐牌沒有添飯這項目,但廚師能夠彈性/酌情處理,我覺得他做得好。

這個飯餐吃到我好飽,加一後剛好$50,真心覺得抵食~(注,4月1日起,出示V city vip card 更可享有9折優惠)。

相信我再來的話都是吃住午市定食啦,雖然會接觸不到任何關於'沖繩'的名菜,但也不會覺得有什麼遺憾。
2014-03-24