2014-04-04
沖繩,除了陽光海灘也有苦瓜和菠蘿,我只知不多因為我未去過沖繩旅遊。幸而在什麼菜式都有得吃的香港,當然不少得有來自沖繩的餐廳,第一店在屯門的V CITY,不久在銅鑼灣都有第二店了,這就是目利きの銀次。經過餐廳門口N次,每次我只敢在外面偷望,得知餐廳消費並不便宜,我是窮人何來有太多錢入去食飯呢﹗直到餐廳提供了午市定食,今次終於不用得個’睇’字了﹗正值午市繁忙時間,不過無須等位可以直入,期間的人流亦相當稀少。餐廳無論裝修或擺設,大部份是以木材打造﹑砌成,感覺新鮮,也相當特別。當中最令人注目就是以木桶所做成的座位,不過那是要幾個人才可以坐,我只有一人所以被安排了坐門口後,對著廚師的位置。這張枱子是圍著半開放式廚房去伸延,又長又闊,上面除了放餐具之外,也放有不少擺設。坐了好耐發現仍未人奉上茶水,但我見其他食客都有一壺茶跟身,於是便問問(感覺較醒目)的男店員,他立即吩咐同事送上茶壺,原來帶我入座的女店員忘記拿給我。店員將一壺茶放在我和旁邊男食客(我不認識)的中間,即代表要共享同一壺茶嗎﹖感覺頓時不太討好。玄米茶的香氣和味道都不太濃郁,較為淡,但叫做好過飲白開水。我在餐廳臉書中查問後得知午市所提供的
我在餐廳臉書中查問後得知午市所提供的茶是不用額外收費,而今餐的確沒收到茶錢。但我不知道晚市是否一樣,因餐牌上的確列明一壺茶要$50…為免誤會,大家在飲之前最好問清楚啦。
女店員:”下,係咩0黎﹖不過我都唔知道有冇。”
正好,剛才那位(感覺較醒目)的男店員行過,我便重覆問他。
他答:”蒸紅豆餅?...好似無呢樣0野喎??…其實係咩0黎?”
我聽到後不禁冒汗,於是便試圖解釋:“即係蒸年糕上面淋上紅豆,其實我上網睇有人寫銅鑼灣店有蒸紅豆餅,係咪午市無要晚市先有?”
男店員:”呢度無呢樣野。”
我:”下,銅鑼灣0個間唔係同呢度一樣﹖”
男店員:”其實呢兩間分店都係出自同一間公司,不過…嗯…可能…嗯…賣0既0野可能係有D唔同…”
今次的事件給我知道原來兩分店所賣的是有分別。除了甜品之外,原來午市定食都有少少不同,屯門店有照燒雞扒飯定食$45﹑炸豬扒飯定食$52﹑鹽燒秋刀魚定食$58﹑香味燒牛肉定食$63﹑雜錦壽司定食$98及雜錦刺物定食。至於銅鑼灣店所賣的不同分別有海膽汁燒蠔定食﹑自家製濃厚雞湯飯定食及鹽燒鯖魚定食。
這個飯餐吃到我好飽,加一後剛好$50,真心覺得抵食~(注,4月1日起,出示V city vip card 更可享有9折優惠)。
相信我再來的話都是吃住午市定食啦,雖然會接觸不到任何關於'沖繩'的名菜,但也不會覺得有什麼遺憾。