2022-08-11
#fatxhku ‼️新搬遷、裝修超有心思的𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 菜 ‼️餐廳現在未正式開業~ 想食嘅朋友就要密切留意(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)值得一提係一開始個𝗳𝗿𝗲𝗲 𝘀𝗻𝗮𝗰𝗸 : 粟米片(應該加咗啲鹹蛋黃)幾好食,會有食極唔停嘅感覺(・∀・)•① [ 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 : 吞 拿 魚 卡 布 里 沙 律 ] | 吞拿魚出奇地好好食,配埋一大舊芝士食真係ʙᴇsᴛ ᴄᴏᴍʙɪɴᴀᴛɪᴏɴ ٩(๑^o^๑)۶𓋪9/10•② [ 𝗠𝗮𝗶𝗻 : 香 煎 鵝 肝 配 封 門 牛 柳 ]|牛柳好ᴊᴜɪᴄʏ,啖啖食落去都好香牛味同好滿足(๑❛ꆚ❛๑)鵝肝又好好味,加埋朱古力醬一齊食都幾特別!|𓋪9/10·③ [ 𝗠𝗮𝗶𝗻 : 龍 蝦 沾 麵 + 蟹 膏 蟹 肉 燉 飯 ]| 沾麵係屬於比較韌嘅口感,麵👌🏻掛汁~而飯亦都好重蟹味,不過如果比起牛柳,會覺得牛柳比較有驚喜💛|𓋪8/10·④ [ 𝗠𝗮𝗶𝗻 : 紐 西 蘭 腐 皮 鱸 魚 配 比 目 魚 海 膽 湯 ]| 外層是腐皮,裏面包住魚。魚很厚肉,而且好滑身。味道比較清淡。|𓋪7.5/10•⑤ [ 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 : 桂 花 金 橘 蘋 果 沙 冰 / 丸 久 小 山 圓 玄
‼️新搬遷、裝修超有心思的𝗳𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 菜 ‼️
① [ 𝗦𝗮𝗹𝗮𝗱 : 吞 拿 魚 卡 布 里 沙 律 ]
𓋪9/10
鵝肝又好好味,加埋朱古力醬一齊食都幾特別!|
𓋪9/10
| 沾麵係屬於比較韌嘅口感,麵👌🏻掛汁~
𓋪8/10
| 外層是腐皮,裏面包住魚。
魚很厚肉,而且好滑身。
味道比較清淡。|
𓋪7.5/10
⑤ [ 𝗗𝗿𝗶𝗻𝗸𝘀 : 桂 花 金 橘 蘋 果 沙 冰 / 丸 久 小 山 圓 玄 米 柚 子 梳 打 /𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 / 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 ]
|最鍾意 桂 花 金 橘 蘋 果 沙 冰,好ꜰʀᴇsʜ,而且所有嘢都ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ 得好好。
另外,玄米柚子梳打就有啲酸,未必人人接受到,不過上面嘅小丸子幾好食。
𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 變成一杯嘢飲都幾特別,味道亦偏濃!|
𓋪桂 花 金 橘 蘋 果 沙 冰 9.5/10
𓋪丸 久 小 山 圓 玄 米 柚 子 梳 打 7/10
⑥ [ 𝗗𝗲𝘀𝘀𝗲𝗿𝘁 : 迷 幻 磨 菇 ]
|係芒果+ʀᴀsᴘʙᴇʀʀʏ 味雪糕。
紅莓味有少少煙燻味,唔係人人都接受到。
會覺得偏普通。|
𓋪 5/10
Vie Won Won (Western District)
G/F, 8 South Lane, Western District
#黃店 #eatyellowwithjas #黃店地圖 #黃店系列 #黃店推介 #黃店經濟圈 #黃店求懲罰 #hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食 #food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #香港大學站 #西環美食 #西環 #saiwan #saiwanfood