2012-11-30
朋友生日, 一班邊爐精約埋去牛皇, 一早訂咗VIP房, 本來14人, 但最後只有10個, 所以坐得好鬆動.一班嗜辣朋友必定要叫四川麻辣鍋, 但史生隻眼痛, 所以唔食得辣, 我哋食蕃茄薯仔鍋, 呢個湯底好好飲, 有魚味, 但一加湯就沖淡咗, 而朋友們話個四川麻辣唔夠辣, 後來侍應加咗辣汁, 但都只係鹹而唔辣, 所以下次可以唔試呢個湯底.人多打邊爐有好處, 可以試好多款式食物, 首先係手打四寶丸、豬紅、脆鯇同竹笙, 手打丸彈牙, 豬紅唔太滑又冇咩味, 竹笙吸湯一流, 脆鯇新鮮爽脆, 都幾好.跟住係雞子, 我一向唔食o既, 不過呢度啲雞子比其他火鍋店細粒好多.再嚟有四色餃, 我食咗韮菜餃, 七分韮菜三分豬肉, 比例非常好, 韮菜香, 皮薄, 好味!打邊爐最重要當然係肥牛啦(雖然我一向唔食牛), 其他人都話牛肉好味, 新鮮又唔韌.而我最鍾意就係食急凍烏冬, 一放落鍋煮一陣就得, 好滑呀!呢晚其實仲叫咗好多o野食, 總括食物質素中上, 最重要係有VIP房坐得舒服又唔會俾人騷擾, 所以呢度好啱一大班人嚟打邊爐吹吓水.一班朋友可以有緣坐埋一齊食飯係一種福氣, 朋友間說說笑笑, 可能會有時有啲說話ov
一班朋友可以有緣坐埋一齊食飯係一種福氣, 朋友間說說笑笑, 可能會有時有啲說話over咗, 但做朋友o既唔需要介懷, 做人樂得自在, 只要一笑置之, 無論自己或者身邊o既人都會開心啲.