2012-12-09
Cafe Loisl,我第2次黎。仲記得第1次黎,已經係5點幾,第1次去搵左好耐先搵到呢間野,但今次,好快已經帶咗2位友人由西環到達上環試試。唔知係唔係星期日關係,雖然4點幾去到,依然好多人,特別多外國人,等咗都大約15分鐘先有位坐,見到老闆好忙,但依然笑住去招呼客人,呢個十分好,咁先叫好服務。聖誕節關係,店內已經有一棵聖誕樹,當然我向老闆講我想坐聖誕樹旁,剛好有位,同2位有人坐落去。可能係之前食完野冇幾耐,對cake就冇咁大興趣,但唔代表cake唔好食,同埋可能星期日人多,餘下既cafe款亦不多。Cafe Loisl係好有European格調既cafe,充滿住維也納式佈置,加上cafe同咖啡或花茶,寧靜既環境,係一個完全可以將煩惱放低既地方。本人2次都係Wiener Melange,唔落糖已經好夠味,2位友人分別選擇了花茶,聽佢地講茶好fresh,亦有好圱既花味,只是我要覆facebook,都冇問佢地飲咩花茶。如果可以坐耐d,食下呢度廚師整既cheese cake(本人其中一樣愛吃的),實在太太太relax,只可惜要趕住下一站,但係呢間會係我去過好幾間cafe中其中一間值得食完去完再
如果可以坐耐d,食下呢度廚師整既cheese cake(本人其中一樣愛吃的),實在太太太relax,只可惜要趕住下一站,但係呢間會係我去過好幾間cafe中其中一間值得食完去完再3試既cafe,遠離充滿煩惱既現實世界,暫時置身於忘憂既半山區,呢度絕對係一個好地方。