前幾日諗住去三里屯搵番個間pomme de terre2個間法國餐廳食野~因為之前去過唔錯~點知原來佢地搬左去QRE=.=...不過唔緊要啦~我就BOOK左位12個食~佢地就話而家有VIP房,可以俾我地用~因為我地甘多人都幾嘈~!!呢到既裝修都算唔錯~多數都係卡位~應該都幾好坐~入到去VIP房~有D迫囉~一來我地太多人~二來D CHAIRS就太大張~不過就幾好坐~HAHA~但係唔知點解D燈光SET左係藍色...搞到個個人既面色都好怪~不過過左一陣,佢地聽到我地既聲音,就好主動甘幫我地將燈光轉色~服務態度唔錯~好主動!!講番最重要既食物先~!!! 因為我地好多人~所以都食左好多唔同既野~餐湯我地所有人都選擇左蘑茹湯~因為大廚推介~果然唔錯~蘑茹味好濃好香~仲好CREAMY!!~前菜我地分別叫左煙三文魚沙津,紅菜頭沙津,蜜瓜咸火腿,鵝肝沙律(名稱可能有錯,唔記得甘多)...我自己就食煙三文魚沙津~煙三文魚好新鮮仲有D鵝肝沙津菜都好FRESH!! 朋友就話鵝肝沙律好食~鵝肝煎到脆pot pot~入面就好juicy~所以我地都有叫多幾件食~主菜我地就叫左:大蝦配羊扒/牛扒,扇貝配法國豬肉腸,成

主菜我地就叫左:大蝦配羊扒/牛扒,扇貝配法國豬肉腸,成塊面甘大既T骨,肉眼扒(名稱可能有錯)~我今次食大蝦配羊扒~要特別講大蝦~真係好好食~佢地話羊扒係燒出黎既~但又唔會好乾~好JUICY呀!!朋友既特別推介係扇貝~佢地估唔到熟晒既扇貝可以甘甜同彈牙~仲好大粒~!! 出面個D要半生熟先做到~!!
我下次都要試下~!!

甜品~因為我朋友生日~但我地竟然無買CAKE...
佢地就即刻幫我地整左1個CHOCOLATE CAKE!! 呢方面真係好體貼~!! 個CAKE我地以為普通朱古力CAKE啦~點知朱古力味好濃,中間仲好似有一層紅苺醬~真係唔錯~!!

我地呢班人真係超大食,,,我地仲食左TIRAMISU同橙酒PANCAKE~我就真係好鍾意食個橙酒PANCAKE喇~不過有少少甜得制~但大致上真係好好食~

忘記了說~我地叫左1支紅1支白酒~老闆幫我地選擇既~幾易入口~係靚酒~!!

整體黎講~我覺得真係十分唔錯~好值得去試下~間VIP房再大間D就好喇~HAHA~~
T骨
2010-07-16