2022-01-17
千両可以話係我同老公嘅週末飯堂,差唔多隔個星期六我哋就會嚟到九龍酒店分店食晏。好好彩,我同老公差唔多每次嚟都可以安排到卡位,座位好寬敞舒適,燈光又好昏暗慵懶,慢慢地悠然地嘆個日本午餐,一解工作壓力。我嘅首選永遠都係千両便當,內有多款食品,每樣細細份,份量啱啱好,可以滿足貪心、樣樣都想食少少嘅我。便當🍱內有麵豉湯、海鮮蒸水蛋、(鰹魚汁?)硬豆腐、燒魚、細魚生丼、魚生(一隻大蝦、兩片三文魚同半粒帶子)同一個細甜品(雪糕糯米糍),加$8有杯凍/熱炭燒咖啡或果茶。豐富我老公受我影響,而家都會一齊嗌便當。麵豉湯:熱辣辣,一飲心舒暢。裡面有一粒粒細菇,好滑,加埋昆布感覺好健康,好香麵豉味,又唔會太鹹。海鮮蒸水蛋:水蛋好嫩滑,裡面有一隻蝦同一粒元貝,唔知係咪用咗雞湯定因為啲海鮮,水蛋好有鮮味,最後連啲汁都食乾淨。硬豆腐:之前一直係麻醬雜菜粟米沙律,今日第一次俾豆腐,我鍾意豆腐多過沙律。但我比較鍾意軟豆腐嘅口感,不過加咗鰹魚汁(?),硬豆腐都食得好滋味,味道好鮮好夾。燒魚:燒得好香,魚肉鮮嫩,加埋檸檬汁吊一吊味,正!(但唔知係咩魚)細魚生丼:份量啱啱好,飯淡淡嘅醋酸味,加埋蛋絲嘅甜味,好夾好開胃。魚生
千両便當
我老公受我影響,而家都會一齊嗌便當。
細魚生丼:份量啱啱好,飯淡淡嘅醋酸味,加埋蛋絲嘅甜味,好夾好開胃。魚生有吞拿魚、三文魚粒同魚籽,好新鮮!
魚生:賣飛佛帶子好厚身好鮮甜,可惜得半粒,唔夠喉!鮮蝦刺生都好正,大大隻,啖啖肉,肉質彈牙,味好鮮甜!三文魚都唔錯。
凍炭燒咖啡
估唔到佢哋嘅咖啡都同樣出色!味道好香濃,最緊要係唔澀亦無酸味,加埋鮮奶(淡奶),口感變得更滑同creamy!
另外要大讚服務生,超專業,超有禮貌,談吐超大方得體,簡直就係高級餐廳嘅服務!