2022-10-26 130 瀏覽
好鍾意嚟中上環搵食,因為呢頭經常都會有新食肆進駐。最近又畀我哋喺皇后大道中搵到間新開嘅泰國餐廳。開放式門口,地方看似不大,店面窄窄長長,但原來入面全部都係以梳化卡座為主,座位闊落鬆動,坐得好舒服。翻閱餐牌,食物分門別類,選擇甚多,另外亦有 Weekend Lunch Set 供應,2-Course $139、3-Course $159。餐廳不設加一,我哋每人點咗一個 Set。前菜有 5 款,選了豬頸肉配青木瓜沙律。豬頸肉燒得啱啱好,肉質鮮嫩、肥瘦合宜,食落外脆內 Juicy。墊底嘅青木瓜水準亦唔錯,酸酸辣辣,非常醒胃。至於主菜就揀咗泰式船麵 同 腰果雞柳配白飯。船麵即點即製,送上時仍熱辣辣,湯色清澈略甜,帶微微香料味,好適合怕太濃膩嘅朋友。麵條選用了金邊粉,質感柔軟細薄,米味突出。配料有豬肉同肉丸,前者軟嫩、後者爽口,食味不俗。另外呢碟腰果雞柳亦值得一讚,用料十足,一點也不欺場。雞柳沒有因炒得過久而變老,依然嫩滑,配以香脆嘅腰果同爽口嘅三色椒,口感好豐富。嚟到甜品時間,有芒果糯米飯 同 香蕉卷,兩款同時送上。糯米飯嘅擺碟都幾靚,芒果大大件,分量十足,鮮甜又多汁。糯米飯煙韌軟熟,沾上椰漿
嚟到甜品時間,有芒果糯米飯 同 香蕉卷,兩款同時送上。
糯米飯嘅擺碟都幾靚,芒果大大件,分量十足,鮮甜又多汁。糯米飯煙韌軟熟,沾上椰漿,入口啖啖椰香,真係無得輸。
香蕉卷炸至金黃色,食落相當香口,外脆內軟,咬下去香蕉嘅香味不停湧出,趁熱食,非常滋味。
跟餐飲品:泰式咖啡、青檸梳打       食完甜品仲可以慢慢嘆埋兩杯飲品先走,店員亦冇催促我哋離開,非常寫意。