2015-08-12 959 瀏覽
經朋友介紹,我去左尖沙咀一間尊食博多串燒嘅日式燒肉店,一入到去,就見到有個bar同店員燒烤肉類嘅鐵板,而另一邊就係木製枱櫈,燈光較暗黃,入面有吾少日式面具作裝飾,令整個環境好型格。店員為上坐位後,我地就細閱餐單,發覺真係好多串燒,仲有好多好特別,我地吾記得嗌左幾多了,但全晚食串燒食到飽,好爽,以下係我記憶中要推介嘅串燒。先講和牛串燒,靚嘅牛果然吾同d,牛味濃,而且肉質嫩滑又多肉汁,燒得岩岩好,有埋粒番茄仔中和返,幾好。仲有牛腸串燒,爽口得嚟又有入口即溶感覺,因為較多脂肪,但食落一點都吾覺得膩,好好食,好特別,第一次食。另外第一次食嘅仲有牛橫間膜串,呢個比和牛串更嫩身,原本以為會食到根之類的,但原來冇,都係一舊肉嚟,燒到半身熟,好有肉汁,好好食!肉類串燒上面我覺得較特別,其餘的仲有各種菜類串燒,我要介紹日本大䓤。同中國嘅葱好吾同,它係好實吾會一絲絲,咬落去好爽口,又有它本身嘅甜味,好食。其實呢間真係一個好地方,吾食串燒都可以飲下野,因為drink menu 都有六頁紙咁多,就算好似我咁對飲品吾熟食都吾緊要,學我飲住杯可樂食串燒都係一大快事丫,哈哈!