2013-08-07
這個食評係為素食者而寫的。以前在中環返工時已經好鍾意 Segafredo,佢係類似餐廳中比較有心的一間,服務非常好,無論咖啡定係菜式都非常用心,向來的感覺都唔錯。在銅鑼灣再見到有咁大間,仲要有好多位,非常高興。自從茹素之後,搵食真係難左好多,對於會提供多 D 蔬菜的餐廳都特別留意。雖然 Segafredo 尚未稱得上係 vegetarian-friendly 的餐廳,但係菜式唔行。最記得有一次 set dinner ,佢個菜固然係紫椰菜湯,感覺非常新鮮﹗這一次係 Lunch time 時候去。見到所有 set lunch 都係肉食,唯一得一款係溫泉蛋 penne,但係我連蛋都唔想食。於是我點菜時選了一個蕃茄 linguine,但要求用任何蔬菜取代原本的蟹肉。Waiter 第一個反應係建議我點返「溫泉蛋 penne」,但係我堅持要那個蕃茄 linguine,鄭重要求他轉告廚師:真係任何蔬菜都可以。對於一間lunch time 只係 serve lunch set 的餐廳來說,要即席煮一D 餐牌上沒有的東西,有D會拒絕,有D會求其煮 D 野出黎。但係 Segafredo 端上來的這個,係咁
對於一間lunch time 只係 serve lunch set 的餐廳來說,要即席煮一D 餐牌上沒有的東西,有D會拒絕,有D會求其煮 D 野出黎。但係 Segafredo 端上來的這個,係咁: 賣相非常唔錯,有豆芽苗、zucchini、青瓜等蔬菜,味道很好。要看一間餐廳的煮藝,大概係要睇下他們即席煮些甚麼來吧。
我想講的是,從這一餐來看,Segafredo 的煮藝水準真係相當唔錯。我都好期望終有一日,佢地會推出多點 vegetarian-friendly 的菜式。時代變了,唔係下下都入口海鮮和高級肉食都叫質素的。這味意粉,我好滿意。