2021-11-26
成日都想試呢間K11嘅素食cafe😍,我哋上星期去咗試試。Cafe內部嘅位置喺幾靚,另外有幾張枱係外面,唔會好擠擁咁🤓百頁豆腐稻庭烏冬 (加沙冰套餐 $88)呢個烏冬大大碗,望落好足料,裏面有百頁豆腐、蕃茄等。仲可以自己揀要和風沙律或者自家製麻辣味添,我哋就揀咗和風沙律🥗佢有兩種醬汁俾我地,分別係芝麻醬同日本醬油,加咗醬汁後,食落味道更香。而且百頁豆腐咬落都幾爽口,烏冬都幾有咬口同彈牙,鍾意食清清地既人就啱晒啦😋牛油果燒烤醬素菜卷 (加沙冰套餐 $88)牛油果大大舊,食到尾都仲有😝 Wrap入面仲有啲沙律菜同菇類,所以食落又軟又脆。Wrap加咗BBQ醬,BBQ醬好多又惹味,我覺得味道有啲似沙爹添🙈 Wrap嘅外皮就比較厚身,撈埋醬汁就啱🙆🏻♀️牛油果香蕉沙冰作為牛油果🥑fans 嘅我哋,一定會試吓佢哋嘅牛油果沙冰,的確無令我哋失望😍 牛油果沙冰質感creamy,好rich,可能加咗香蕉效果更好👏🏻 沙冰味道無俾香蕉霸晒,第一啖感覺上香蕉出啲,但之後牛油果味會慢慢滲出,所以牛油果味都幾香濃士多啤梨芒草沙冰一開始會驚佢既士多啤梨味會特別特出,但之後飲落去就幾有驚喜😍因為士多啤梨同芒果味既味
百頁豆腐稻庭烏冬 (加沙冰套餐 $88)
牛油果燒烤醬素菜卷 (加沙冰套餐 $88)
牛油果香蕉沙冰
士多啤梨芒草沙冰
一開始會驚佢既士多啤梨味會特別特出,但之後飲落去就幾有驚喜😍因為士多啤梨同芒果味既味道幾平均,唔會商一邊特別濃。而且呢兩種配搭都幾夾,杯沙冰打完出嚟之後,飲落好冰爽之餘仲幾smooth❣️佢又唔會特別甜,整體嚟講都唔錯
🥭
百頁豆腐 $38
百頁豆腐用大杯裝住,所以份量絕對唔少。百頁豆腐啱啱新鮮炸好,有啲百頁豆腐嘅外皮仲好脆添,又暖笠笠🤓 百頁豆腐用咗椒鹽調味,夠晒惹味🥰 而且百頁豆腐內裏嘅口感軟綿,同外皮形成對比
軟雪糕筒 (雙拼) $48+4
原來佢哋每日都會有唔同味道嘅雪糕供應,我個日就揀咗火龍果味加燕麥奶味,個扭紋雪糕筒真係幾靚咖😛 火龍果味雪糕顏色sharp, 食落會有啲火龍果籽,味道都好到位,唔會太甜😆 燕麥奶味口感就比較實,亦都冇咁易溶,燕麥味濃,所以我覺得成個雪糕組合幾好又特別
芒果椰子味雪糕 $38
呢杯雪糕都幾大杯,最正係佢個質地唔會特別快溶🤤芒果味幾濃,但唔會有種死甜既味道。加上佢有椰子味配襯,所以芒果既味道都中和番,食落都有少少肉,幾有口感