2024-10-26 181 瀏覽
最近成日社交平台見到呢一間灣仔鮨店,最近佢哋出咗新嘅套餐,樁 除咗前菜、日式蒸蛋、刺身、壽司甜品外仲追加咗串燒可以選擇,捉咗個鍾意食串燒嘅朋友嚟一齊試真鯛兩片真鯛魚肉,晶瑩雪白,味道鮮甜帶一點點油脂大分縣真蠔體型較小,但肉身緊實飽滿 ,最重要肉質非常鮮甜鮟鱇魚肝泡芙柔膩甘美的鮟鱇魚肝釀入酥脆泡芙內熱辣辣的泡芙外衣把魚肝醬大冰涼口感非常特別鰹魚刺身鰹魚經煙燻過後,表皮呈金黃色,灑上日本細蔥和蔥蓉後享用滋味無窮見到呢個時間師傅已經開始為我哋準備定紫菜就知道係壽司環節開始🫶🏻呢一個set包咗六貫金線鯛味道鮮甜,肉質結實有彈性大拖羅脂肪分布是雪花入口即溶,如油香氣十足,絕對係壽司中嘅王者昆布海膽坊間都比較少見昆布海膽,海膽顏色,因為被昆布漬過所以暗色少少,昆布珍味更突出海膽鮮味見到壽司師傅密密拎材料出嚟,原來開始製作佢哋招牌彩羽太卷,餡料有海膽、拖羅、吞拿魚、青瓜、彩卷埋一齊再切開嘅飯卷,師傅建議一啖食晒,呢一啖嘅含金量絕對想像唔到套餐包咗一份串燒,有大大隻海蝦,豬腩肉卷,小蕃茄同埋秋葵,海蝦大大隻非常新鮮蝦膏濃郁最後飲埋赤味噌魚湯,再來一口熱茶,師傅已經開始準備我哋嘅壓軸甜品,季節限定新品。
最近成日社交平台見到呢一間灣仔鮨店,最近佢哋出咗新嘅套餐,樁 除咗前菜、日式蒸蛋、刺身壽司甜品外仲追加咗串燒可以選擇,捉咗個鍾意食串燒嘅朋友嚟一齊試

真鯛
兩片真鯛魚肉,晶瑩雪白,味道鮮甜帶一點點油脂

大分縣真蠔
體型較小,但肉身緊實飽滿 ,最重要肉質非常鮮甜

鮟鱇魚肝泡芙

鰹魚刺身

金線鯛
味道鮮甜,肉質結實有彈性

大拖羅
脂肪分布是雪花入口即溶,如油香氣十足,絕對係壽司中嘅王者

昆布海膽

最後飲埋赤味噌魚湯,再來一口熱茶,師傅已經開始準備我哋嘅壓軸甜品,季節限定新品。白桃雪花刨冰!師傅搬個刨冰機出嚟已經心心眼,非常之特別,視覺同味覺滿足交織埋一齊!

📍彩羽壽司家SUSHI IROHA
灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地下A號