2022-12-12 34 瀏覽
今日去開中環行街睇下嘢跟住就搵嘢食,今次搵到一間食串燒嘅,一入到去就有旅行嘅感覺好似去咗日本嘅居酒屋一樣裝修好有日本FEEL,座位好寬敞地方都好大,所以唔會好似日本咁傾唔到計唔駛大大聲講野舒服好多👍食物方面亦都係好多嘢選擇有壽司類有串燒類有主食有野菜有湯有揚物有小食有甜點當然仲有酒,壽司方面我哋就叫咗火炙三文魚壽司同火炙左口魚邊壽司,火炙燒得好香而且肥美厚肉入口果D魚油香好正😋串燒方面就叫咗雞心,牛舌心,一口蕃薯,日本兩隻雞翼,串燒方面都係岩岩好火喉唔會過熟👍威士忌黑糖菠蘿,燒菠蘿真係好正甜度岩岩好菠蘿亦都好多水🤤廣島蠔,白鱔,條鱔燒得好爽口彈牙,脆皮口感鮮鹹香,自家製免治雞肉棒配蛋黃,粒粒軟骨雞肉再配埋日本蘭王蛋味道咸香,層次感即時大大提升更加豐富🤤另外仲有叫咗啲小食我最鍾意嘅唐揚雞軟骨,雞軟骨嘅炸得好好唔會有粉口感,有一個季節即定送酒一流既小食七味炒雞腳跟,口感同雞軟骨差唔多但就大粒好多同比較辣但辣得好惹味😋同櫻花蝦炸豆腐亦都好吸引外脆既炸櫻花蝦加埋內軟滑既豆腐🤤最後仲叫咗一個燒飯團就滿足晒飽飽最後開動埋第2個胃叫左一個日式紅豆年糕湯食,之前去日本試過一次依家又掛住所以又叫左🤭個年
最後開動埋第2個胃叫左一個日式紅豆年糕湯食,之前去日本試過一次依家又掛住所以又叫左🤭個年糕大大粒好煙韌好好味紅豆湯甜而不漏😋
氣氛好啱飲下酒不過今次有搓車冇得飲酒🥲

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat @SHIO塩 #SHIO塩

SHIO塩
地址 : 中環士丹利街34-38號金禾大廈1樓