2024-06-14 104 瀏覽
今日又黎到銅鑼灣去到好多美食既登龍街搵野食先,今次上網搵左間食串燒既餐廳試下先,一入到去木系居酒屋既裝修設計,熱鬧既環境感覺好有FEEL,雖然係串燒餐廳但係感覺唔到油煙味,原來係有玻璃隔住可以見到師傅不停燒出晒煙,但出面既食客聞唔到油煙依方面勁鐘意,唔駛食完成身燒烤味帶返屋企💯食物方面最主打既係雞🐔,差唔多雞既每一部位都有得食,有好多都未食過,另外仲有牛,豬,海鮮,前菜,揚物,飯麵,野菜,沙律,甜品,同食串燒唔可以無既.....酒🍻雞軟骨+雞心🐤:雞軟骨同雞心都好香脆,一口咬落去有個脆脆嘅質感同時都有啲嫩滑嘅口感,雞軟骨爽脆加雞心內軟每邊一啖幾過癮。雞柳(芝士)+雞腿🐔:雞柳同雞腿都係啖啖肉肉質鮮嫩,雞柳既芝士融化嘅滋味好濃郁,帶出一種濃濃嘅奶香味。雞翼🐣:正所謂燒雞翼我鐘意食,我真係好鐘意食,呢款雞翼炭燒得剛剛好,外皮微焦有焦香,入面肉質咬落去有汁出,好有炭燒嘅獨特風味。免治雞肉棒🍳:免治雞肉棒配上日本月見蛋,依個組合既配搭係出奇地正,加埋日本精酒係更完美,咬一啖飲一啖。炭燒白鱔🪱:炭燒白鱔依個真係冇得輸,係我至愛既其中一個,皮脆得黎咬落去既肉質比鰻魚更幼滑,而且冇骨,如果唔係太飽依

炭燒白鱔🪱:炭燒白鱔依個真係冇得輸,係我至愛既其中一個,皮脆得黎咬落去既肉質比鰻魚更幼滑,而且冇骨,如果唔係太飽依個可以叫多幾串。

香脆雞皮配香蔥酸汁🐤:香脆雞皮依個我幾鐘意。雞皮炸得金黃酥脆,配上香蔥酸汁,帶出一種酸酸甜甜嘅味道,勁岩開胃小食。

味噌松坂豬🐷:松坂豬肉質唔會嚡口,味噌醬汁帶出一種濃郁嘅味道,同豬肉好夾。

鹽燒牛舌芯:鹽燒牛舌芯,又係我好鐘意既。燒牛舌芯,真係唔係間間都燒得好味,配上鹽嘅調味,帶出牛肉嘅原汁原味同嫩滑口感。每一口都令人陶醉。

A4鹽燒和牛三角腩🐂:但係講到今餐飯我最最鐘意既就係呢款A4和牛三角腩燒得恰到好處,外層微焦,和牛肉質細膩,入口即化,帶出一種濃郁嘅牛肉香氣同口感。鹽燒嘅調味令味道更加突出,絕對係必叫之選。

麻薯卷:麻薯卷鹹鹹甜甜嘅味道。再加埋可以拉絲拉到好長,又有得食又有得玩,麻薯外層綿密軟滑。

翠玉瓜+粟米🌽:翠玉瓜同粟米係我串燒成日都會叫既蔬果類,依度燒完都仲係香甜多汁。保持到粟米嘅甜味同脆口。燒既時間控制得好好

明太子燒淮山🐠:又一款我好鐘意既,本身燒淮山比較小食,但係見到佢明太子就叫黎食下,一黎到好似唔駛錢咁既明太子多到呢🤤🤤🤤仲要表面微微焦。加上好大舊既淮山,一啖都係緊緊可以放晒入口,明太子醬汁帶出一種好濃郁嘅海鮮味,原來同淮山嘅鮮甜結合得咁出色。

田樂燒茄子🍆:呢款同我幻想有出入,之前食開既燒茄子都係一條過,不過依度係切條,茄子燒得軟熟,保持住茄子嘅滑嫩口感。加上田樂醬汁帶出一種好濃郁嘅魚香味又幾得意

焦糖蕃薯配雪糕🍠🍧:焦糖蕃薯烤得金黃酥脆,上面既焦糖脆卜卜同蕃薯一齊食甜度岩岩好。配上清涼嘅雪糕,真係好開心嘅組合。

梅酒ON ROCK🥃:食串燒點可以唔整返D酒精享受下先得架。不過今次唔叫清酒試下梅酒,好濃郁嘅梅子香氣,入口滑順,有啲甜味。易入口得黎同串燒都係一個唔錯既配搭,不過同班FD就一定叫清酒,飲飲下既氣氛一定更加好

整體上服務幾好,9成食物都燒得好有水準,雖然當日好多客人但係燒既速度都好快,叫完坐一陣好快就開始不停送過黎👍