2009-07-15 609 瀏覽
上个星期过大海,在网上看到食评赞六棉的翅好食,所以专门在星期天留肚去试试。去到等了十五分钟左右。前台服务反应较慢,但服务员的服务整体不错。两个人点了一份鸡翅,900元,再加两碟菜,埋单差不多1200元。鸡翅味道一般,没有特别,汤不夠味,稍清淡,900元便不值了。两碟小菜没有惊喜,不过不失。下次不会再去了。

2009-07-12
2009-07-03 532 瀏覽
去澳門睇阿Rain演唱會,三號風球嗰日過去,去到氹仔威尼斯人check埋in都成9:30,咁唯有留喺氹仔食啦!見openrice d食評介紹六棉都唔錯,咁就一行四人去左試啦!去到坐低已經冇乜人,侍應姐姐Helen因為見我地唔食煙就俾左張近門口的枱俾我地.因為極肚餓所以一次過叫左鹽焗雞,煎封銀鱈魚, 煎釀尖椒, 杏汁豬肺湯, 冬菇肉碎西芹炒米線同埋琵琶豆腐。首先係杏汁豬肺湯,豬肺洗得極乾淨,個湯勁香杏仁味,好清甜,仲要有成八碗...果然係王牌!之後個鹽焗雞黎到發覺係炸子雞,不過都冇所謂,因為真係餓到暈。個炸子雞極嫩口,連雞胸都唔"鞋"~~正...好快就食淨幾舊。跟住下一味銀鱈魚,一啖食落去真係唔講得笑,我地四個食呢個餸ge時候唔多敢講野,因為太滑啦舊魚,陣間講野條魚骨鯁左喺喉嚨就麻煩啦!煎釀尖椒食落口好香尖椒味,唔係好辣,因為我唔係好食得辣都覺得好ok,同埋唔會好油,好食!個冬菇肉碎西芹炒米線好食,好乾身,唔會油淋淋,不過唔記得相!最後係琵琶豆腐...香港食到嗰d通常有魚肉,實"的的",但呢個豆腐上枱已經好香蛋味,侍應攞黎嗰陣仲識得"震"...食落口真係好香蛋咪同埋冇魚肉,好軟熟好好食!

d野黎晒,跟住我就心諗,如果而家食番個糖水呢餐就perfect啦,說時遲那時快,個部長走埋黎同我地講話送四個荷花"鄧"蛋糖水俾我地,初初我地仲以為係好似黃色嗰d"鄧"蛋咁,只係加少少荷花喺面做裝飾,但係黎到ge時候真係好震撼,其實佢個款有d似桑寄生蛋茶,但係有一朵荷花加蓮子加成隻蛋囉!我咁大個都未食過荷花,侍應helen姐姐話係得呢兩個月先有得食,其他時候係冇ge,我地好彩啦...食到個咁好食ge糖水,荷花食落冇乜味,不過好爽架,個感覺好得意,蓮子極鬆化,最後就係隻蛋啦,隻蛋唔知點解咬落去個蛋白好似啫喱咁,但明明係熟蛋黎架,好彈,好軟,好綿咁,隻蛋勁有蛋香,仲有少少蛋腥味,而家香港食唔到啦!

總括黎講...呢餐五餸一湯一糖水,都係超級讚,功好食,我八月去澳門一定會再去六棉食飯。

炸子雞
煎封銀鱈魚
琵琶豆腐
荷花蛋糖水
2009-05-02 120 瀏覽
延續濠江飫甘饜肥之旅 - 下集六棉差不多是每次到澳門必定之選。理由只有一個 - 貨真價實。別小看這四個字背後的意義,我可以大敢的說一句,市面上的食肆數目雖多如牛毛,但真正可以做到貨真價實的不足 5%。到達六棉時巳是七時多,中午 Robuchon a Galera 的午餐巳消化得所餘無幾,雖無飢腸轆轆之感,但絕對有足夠口胃接受下輪 "挑戰"......佐酒小食是椒鹽豆腐及燒汁鴨舌。鴨舌與我無緣 - 由它去罷,只見不消十分鐘整碟巳消失於無形,想必是水準之作。椒鹽豆腐是易做難精,要做到外脆內軟,不油不膩談何容易。此店做得恰到好處,只略嫌味淡小許,雖知佐酒之物宜味重不宜淡也。是睌主角為三頭澳洲青邊鮑和招牌瓦罉雞煲鮑翅。三頭鮑斤兩十足,肉厚味鮮,火候十足,可謂百吃不厭。用油,老抽,火腿及小許蜜糖炮製之芡汁有效地帶出鮑魚鮮味,配碟之生菜配上芡汁後令人回味無窮。招牌瓦罉雞煲鮑翅同樣絕不欺場,一份半之份量足夠一行八人享用。翅身乃中價勾翅,湯底用上老雞、火腿、赤肉及翅骨在瓦煲中熬製而成,鮮甜至極,唯一美中不足之處乃湯中加上少許味精,未能及至百分百原汁原味。店中另一不起眼但做得極為出色的小菜是煎釀青椒
延續濠江飫甘饜肥之旅 - 下集
店中另一不起眼但做得極為出色的小菜是煎釀青椒。青椒釀上的不是魚肉而是蝦膠,廚師手藝了得,青椒和蝦膠是剛熟,配上簡單的醬油,實在是好得不能再好。
另外兩道小菜不知為何卻有點失色。黑椒鱔球煲的鱔球明顯過熟,醬汁亦不夠濃郁。括牌鹽焗雞亦是明顯過熟,雞味顯得有點索然.......
結尾的蝦膏燒肉炒飯因為好友不嗜蝦膏而被逼改成普通燒肉炒飯,既不是原味製作,不作評論。
整體而言,水準是依然的高但這次有著明顯的輕微滑落。是巧合、個別遭遇或是因全院滿座,廚師太忙而偶一失手,我不清楚。不過有一點我頗為肯定,當我們結賬離開時,看到鄰桌剛上檯的脆皮乳豬全整,色澤漂亮,香氣四溢,我真的想多留一夜,吃罷此菜後才回香港.......
是次評分 : 85 分

2009-01-30 109 瀏覽
在威尼斯人休息了一會, 便出動到附近吃飯, 呢度係老公既心水, 我們沒有訂枱...剛好有人過時沒有到達, 我們便順利地入到卡位就座!在記憶中, 杏汁豬肺湯, 例/$65 是必叫的, 湯料跟湯是分開上的, 所以湯料 - 豬肺帶點乾, 湯帶奶白色, 但杏仁味不濃, 印象中, 香港帝苑軒做得較出色! 另一味叫了香煎銀雪魚, $98, 與我們想像中有點距離, 因為似燴魚多於煎, 味道略鹹, 肉質唔滑唔肥美! 原來最回味的是白飯, 老公話煙韌剛好, 又有黏性, 最後 ENCORE 多碗, 但由於太耐(趕住睇 SHOW)...我們向部長追了一次, 結果亞姐送來時說了聲"欠一碗?", 然後略大力地放下, 驚驚!酒樓是個比較適合多人一起吃飯的地方, 各種各樣的菜式才能品嚐, 下次約埋家人再試試看吧!

!

杏汁豬肺湯
靚白飯
香煎銀雪魚
靚白飯
2008-11-25 74 瀏覽
因為這天的飲食攻掠有點失準來到這裡只可點些小菜嘗嘗而不能來個狂風掃落葉杏汁豬肺湯 MOP 65真的是一窩而不是每位呵鮑汁琵琶豆腐 炸得比較香 不像香港的蒜蓉豆苖 好大碟 都好清淡入味鹽焗雞 係計大澳東方小琪園沙士前自養的自家鹽焗雞後緊次於就是這一隻了下次再嚟可能會打包多一隻返屋企扯 哈哈記住佢地有本小冊子放係櫃台面看著來點菜一樂也
因為這天的飲食攻掠有點失準
哈哈

記住佢地有本小冊子放係櫃台面
看著來點菜一樂也
2008-08-29 112 瀏覽
34歲生日, 老婆幫我安排咗個澳門之旅, 第一餐我揀咗去六棉坦白講我從未聽過六棉, 都係出發前一晚上黎openrice先知有呢間酒家, 到酒店後concierge都冇人聽過, 咪話唔驚。 澳門好多的士司機會用盡各種辨法游說乘客去佢地有回佣嘅食肆, 呢次一樣, 的士佬恫嚇我地話六棉會劏人, 又話唔會泊架的士埋去費事賺50 MOP回佣, 一聽佢咁講, 定晒 去到見到座無虛席, 雖然有好多魚翅鮑魚poster, 但絕大多數食客係澳門人, 都係飲下茶一盅兩件果隻, 我地就更加放心勒。 不過黎到澳門我好想食好D, 飲茶香港都有啦, 所以點左:-杏汁豬肺湯 MOP 60超香杏汁味, 豬肺亦洗得好干淨, 食唔出味精, 果然係招牌菜, 經理話午餐實有得賣, 但晚餐時段最好預定呢個湯, 唔係好易冇得飲花膠扣鵝掌 MOP 150左右 (exact figure 忘記了)花膠質素普普通通, 量就交到貨, 百零蚊貨仔ok啦; 鵝掌好稔, 啲汁夠濃夠香, 墊底嘅津白索完啲汁好好味日本30頭吉品鮑 MOP 300當然細細隻啦, 不過好稔好入味, 唔太溏心, 但個汁好正, 另送鮑汁生菜一大碟, 整體黎講算物有所

杏汁豬肺湯 MOP 60
日本30頭吉品鮑 MOP 300
當然細細隻啦, 不過好稔好入味, 唔太溏心, 但個汁好正, 另送鮑汁生菜一大碟, 整體黎講算物有所值
大馬站煲 (唔記得幾錢了, 幾十蚊左右啦)
蝦醬好香, 份量恰當, 啲燒肉皮開頭仲脆, 燒肉係半肥瘦, 唔肥膩, 份量都唔細

花膠扣鵝掌
日本30頭吉品鮑
花膠扣鵝掌
日本30頭吉品鮑
2008-08-17 115 瀏覽
這間澳門陸羽想試很久,但一直冇机会,今次終可一嘗,點心及炒粉麵+分出色,有傳统了酒家的認真多功夫的特色o有十一摺的蝦餃,工夫可见一斑味菜牛柳炒麵.麵脆得很!味菜+分惹味,現在很酒家会用這高質的味菜來炒麵了咸魚燒肉炒飯真的未試這样組合的炒飯,飯被蛋包住,很鮮味. 杏汁豬肺湯,鮮甜可口,據說可清肺解熱.

這間澳門陸羽想試很久,但一直冇机会,今次終可一嘗,
點心及炒粉麵+分出色,有傳统了酒家的認真多功夫的特色o

有十一摺的蝦餃,工夫可见一斑
麵脆得很!
味菜+分惹味,現在很酒家会用這高質的味菜來炒麵了
咸魚燒肉炒飯
真的未試這样組合的炒飯,飯被蛋包住,很鮮味.
杏汁豬肺湯,鮮甜可口,據說可清肺解熱.
十一摺的蝦餃
咸魚燒肉炒飯
杏汁豬肺湯
十一摺的蝦餃
  • 咸魚燒肉炒飯
2008-08-05 35 瀏覽
Everytime I come to Macau with my friends, we go to Kapok for its seafood. Particularly, their shark's fin is a great value. With eight of us, our giant bowl of fin boiled with chicken had eighteen katties worth of shark's fin- simple but very well done. You would be hard pressed to find this quantity at the same low price in Hong Kong. The steamed fish here is always good too, and this time we had a macau sole that was tender and firm. All the dishes here are straightforward and traditional, nothing fancy. Other things we tried included a platter of roast meats, a vegetable (dont know english name) in soup, salt-baked chicken. The atmosphere of the restaurant is that of any typical old Cantonese restaurant. The main area is extremely noisy, so book a room if you are in a larger group.
2004-10-21 65 瀏覽
月頭同朋友去澳門玩幾日, 有朋友一直都說六綿d豬肺湯好正, 只是去過幾次都冇機會試. 今次特登坐taxi去食晏, 因為已經兩點幾, 所以人唔多. 我地三個人叫了一個例牌豬肺湯, 半隻鹽焗雞同幾個點心, 個豬肺湯個然冇令我地失望, 白白的湯好甜好潤, 完全唔覺有味精, 但係鹽焗雞就只係一般, 而點心就ok, 個炸兩d油炸鬼唔趣, 差少少. 埋單每人$60, 都唔算好貴.