2017-04-05 2404 瀏覽
係openrice見到呢間食評同好評都多所以決定夜晚試一試嗌左西洋焗雞套餐($70)同鑊仔牛柳套餐($95),西洋焗雞套餐個湯湯好清,但都ok另外係牛尾湯,好足料,湯都好濃由於當晚都比較多人所以兩個餐都等左一段時間先有,首先到既係鑊仔牛柳,佢有兩塊牛,而且無厚身既,牛熟既程度岩岩好,一d唔硬西洋焗雞就係餸同飯分開上,d雞好嫩滑,而且好大舊。原本以為都係普通焗飯,比想像中好,份量適中,但都夠飽。走個陣嗌埋個豬扒包外賣($28),黎到個包係勁香,包皮係烘熱過而個豬扒係炸既同比一般既厚。食完係會想繼續食,值得一試
係openrice見到呢間食評同好評都多
所以決定夜晚試一試
另外係牛尾湯,好足料,湯都好濃

• 牛柳套餐
2017-03-26 1898 瀏覽
晨早流流從香港出發至澳門,行完早上既景點都已經係午飯時間,黎到澳門,就梗係要食豬扒包啦。之前上網見過,「勝利」既豬扒包簡直係名不虛傳。因為係即叫即整既緣故,豬扒包等候需時,大約係10-15分鐘到。個包賣相相當吸引,烘過之後咬落外脆內軟,夾住塊新鮮炸起既巨型吉列豬扒,咬落勁有肉汁,整體感覺非常好。
2017-03-11 1991 瀏覽
傍晚终於出发来澳门散步,特意咨询了下在澳门上班的朋友,究竟地道小吃在那里,说是去新马路总是没错的。从横琴口岸坐公车晃过来,已经近天黑。建议大家从横琴口岸还是搭酒店巴士,先去威尼斯人在转去葡京酒店的巴士,应该会快一点。因为横琴口岸的巴士都会绕道市区,小站停靠一路。不过也好看看街区光景,还没怎麽逛过这里的小街道呢,就觉得地方好小,有点同情原来被安排在这里的同事呢。说回胜利茶餐厅,来到新马路原来还是之前走过的老路,看了几家餐厅都没什麽食慾,还是吃这家吃过的较有保障吧。正是晚餐时间,好多人点了牛扒餐,看上去不错呢,很大一份两块牛扒,卖相很像香港金凤酒店家的。不想吃太full,我要了一份石斑焗意粉,注意:可以选择烩意粉或者焗意粉。我选了焗意粉,又辛苦等待了20多分钟,而味道并没有很好。上菜真的很慢,虽然服务人员们又是麦克呼叫,又是紧急按铃,进店的客人还一时没有座位,系统有些混乱,不过老店也就是如此了,乱乱的就过去了。猪扒包意外的好吃,虽然看到厨房门口只有两台小小的家用烤炉,一次烤两片面包。但是中间的猪扒是腌制过的,有香叶的味道,面包脆脆的很赞。晚一点就没有了呢。牛扒味道不错的,看来是很招牌的,基

牛扒味道不错的,看来是很招牌的,基本每桌必点。只是点餐时并不问几成熟,我们开玩笑也许这家店只有熟与不熟之分😝。石斑焗意粉好淡,有几块石斑鱼肉,忌廉好多,吃多了有点腻。

看到旁边有两位打扮得体的老太太,在茶叙,应该是熟客了,老板还过来打招呼,好久没见看到你们真的好开心。老人家点了猪扒包,要求把猪扒切开打一个荷包蛋进去,慢慢还点了炒粉,边聊边吃很惬意的。很温馨的场面
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-02-03 1992 瀏覽
澳門遊第二日,第一餐起身食晏晝就係勝利茶餐廳。一嚟到勝利茶餐廳第一時間坐低梗係點解個遠近馳名嘅豬扒包黎食下啦,好快嘅速度叫咗5分鐘10分鐘你就就已經嚟到喇!佢嘅豬扒包入邊塊豬扒不但夠大塊呀,就連得歲半嘅小朋友都可以自己咬到呀!我同老婆兩個另外仲嗌咗一個海南雞飯同一個印尼炒飯,兩個飯未食淨係講賣相已經夠好睇,分量足夠,唔知係啱啱起身嘅關係定還是真係佢份量夠,我同我老婆兩個加兩個小朋友四個人都可以食剩。。。餐廳地點就腳,黎野食嘅速度夠快,下次應該可以再嚟試吓食其他嘢。。。
澳門遊第二日,第一餐起身食晏晝就係勝利茶餐廳。
海南雞飯
印尼炒飯
2017-02-03
2016-12-13 2418 瀏覽
來澳門旅遊的第一天, 食過大XXX的菠蘿豬扒包, 覺得味道一般, 不夠滿足, 所以臨離開澳門前, 決定造訪這家餐廳, 試試它的特色吉列豬扒包。此行是為了豬扒包而來, 同行者表示沒興趣, 所以只買了一個, 打算邊逛邊吃。店子比較狹窄, 我們都沒位置可以站, 唯有在門外等候, 等了10多分鐘, 豬扒包終於到手啦!豬扒包是即製的, 熱辣辣的豬扒包賣相吸引, 法包咬落外脆內軟, 仲食到陣陣灰烤味道, 這是我食過最好食的法包! 法包內夾住大大塊吉列豬扒, 豬扒雖然不是肉厚那種, 但它的外層炸得鬆脆, 亦能保留肉汁, 不會很乾。香脆法包配以鬆脆豬扒, 好吃! 我一個人不消10分鐘就把它完全消滅, 實在滿足!用MOP23就食到一個熱辣辣又鬆脆的豬扒包, 確實物有所值。下次到澳門旅遊, 一定要再來回味一下!

吉列豬扒包

下次到澳門旅遊, 一定要再來回味一下!

外賣自取
吉列豬扒包
2016-10-06 2482 瀏覽
N年前食過一次好難忘,所以N年後黎澳門一定要尋找豬扒包的味道,味道同以前一樣,今次包細左,豬扒大件左似唔似一隻麵包蟹秘製咖喱麵,咖喱味有但不夠辣,牛腩淋身最開心就係碗麵有薯仔但凍飲加$4元有點搶錢感覺!
似唔似一隻麵包蟹
豬扒包
秘製咖喱麵,咖喱味有但不夠辣,牛腩淋身

最開心就係碗麵有薯仔
秘製咖喱牛腩麵
但凍飲加$4元有點搶錢感覺!
秘製咖喱牛腩麵
2016-08-31 2439 瀏覽
靠近大三巴,没有找到合适的餐厅,就路过进来歇歇脚。意外发现里面很深的空间,人也很多,看得出是很街坊的老字号餐厅,居然有睡着的群众,看来真的太舒适了:)靠近景点,确实是不二选择。点了两份特别的餐,秘制咖喱牛腩面,咖喱味道真是不错呢。可惜没有吃到猪扒包和海南鸡饭,下次还会过来的。

2016-08-14 2437 瀏覽
網上搜尋到依間既豬扒包幾特別 臨去大三巴之前黎試下先一入去已經覺得係一間好傳統既茶餐廳豬扒包果然好正!豬扒大大塊 係吉列炸豬扒但係一啲都唔乾 幾juicy下~應友人要求叫左個西多士一般西多士咁啦 都好食既冇乜特別西扒餐超乎想像既大份!大大塊扒 仲有2塊!品質都好食!芝士味濃 薯仔都煮得幾淋~不過雞扒一般 有啲「柴」埋單5個人比左$300有找 唔算貴總結:好食~食過返尋食~
網上搜尋到依間既豬扒包幾特別 臨去大三巴之前黎試下先
一入去已經覺得係一間好傳統既茶餐廳
豬扒包
豬扒包果然好正!
豬扒大大塊 係吉列炸豬扒
但係一啲都唔乾 幾juicy下~
應友人要求叫左個西多士

一般西多士咁啦 都好食既冇乜特別
西扒餐
西扒餐超乎想像既大份!
大大塊扒 仲有2塊!
品質都好食!
芝士薯仔焗雞扒飯
芝士味濃 薯仔都煮得幾淋~
不過雞扒一般 有啲「柴」

埋單5個人比左$300有找 唔算貴

總結:好食~食過返尋食~

2016-08-13
5 分鐘 (堂食)
西扒餐
芝士薯仔焗雞扒飯
2016-08-12 1601 瀏覽
依然歡喜宜浸茶餐廳除!係澳門間間茶餐廳都會有凍咕唂飲, 但係😔香港就唔喺咁容易啦!煎豬扒包唔油又乾身, 炸豬扒包同様夠乾身又唔油又脆口, 2個都好食, 😋😋😋😋!茄汁焗豬扒飯夠汁, 食到底都重有汁😋😋😋😋! 老抽牛肉炒意粉, 真係唔多油, 又夠色炒得😋😋😋😋!煎豬扒包炸豬扒包茄汁焗豬扒飯老抽牛肉炒意粉

煎豬扒包
炸豬扒包
茄汁焗豬扒飯
老抽牛肉炒意粉
2016-07-22
10 分鐘 (堂食)
午餐
2016-06-16 2036 瀏覽
聽其他朋友介紹, 話呢間勝利茶餐廳既豬扒包好食, 所以今次專登黎試下, 呢間茶餐廳雖然有點舊, 但環境都算乾淨, 不過餐廳佞就無特別介紹呢度既豬扒包, menu都無特別highlight~豬扒包即叫即整, 都等左十幾分鐘先到, 豬扒炸過, 炸粉都幾薄身但食落有點乾, 而個包就好鬆軟, 烘到微脆, 面包係幾好食但塊豬扒有點失色, 整體都算ok但未必會再黎第2次~ 好似黎過咁多次澳門都未食到好好食既豬扒包
2016-06-11
2015-10-18 4472 瀏覽
早餐套餐(腸仔通心粉、火腿三文治)口感超軟的麵包,中間夾著火腿片套餐有附贈熱奶茶重頭戲出場了,現炸吉烈豬扒包採用日式的炸法,雖然體積很大但是豬扒的肉汁並沒有流失值得嘗試一番不過切記如果要品嚐豬扒包的話,一定要下午再來因為套餐可以便宜快MOP 10之多
早餐套餐(腸仔通心粉、火腿三文治)
火腿三文治
口感超軟的麵包,中間夾著火腿片
腸仔通
套餐有附贈熱奶茶

重頭戲出場了,現炸吉烈豬扒包
豬扒包
採用日式的炸法,雖然體積很大
但是豬扒的肉汁並沒有流失

值得嘗試一番
不過切記如果要品嚐豬扒包的話,一定要下午再來
因為套餐可以便宜快MOP 10之多
2015-07-02
20 分鐘 (堂食)
$45 (早餐)
2015-10-14 3892 瀏覽
位於營地大街的勝利茶餐室,是我們非常喜歡的店,豬扒類食品非常美味。食過午飯後不久,路過勝利茶餐室,忽然,好想好想吃一個豬扒包,就當作澳門景點遊小休吧。等了一會,豬扒包熱辣辣登場。用料好足呢,好大件豬扒,果然,來澳門真的不可不吃豬扒包,而這次也試了豬扒治,很不錯,推薦。

等了一會,豬扒包熱辣辣登場。

豬扒治
豬扒治
2015-10-09 2958 瀏覽
第一次去澳門玩,充滿期待!仲專登plan左第一站就仆過黎依間「勝利茶餐室」,食佢最出名既「豬扒包」同「蝦多士」,由於是日天氣太熱太焗,一入到去就有陣陣冷氣,係舒服既!一坐就叫野食,點知冇「蝦多士」,最後就叫左個豬扒包,洋蔥牛肉麵再加多杯凍華田。坐左冇耐,華田同碗麵就好快到,唯獨是期待已久既「豬扒包」遲遲都唔見影,麵都食晒,華田都飲完,杯同碗都收走埋, 催單都催左三、四次!途中有幾個姐姐仲走過幾次黎眼望望我同我男朋友,以為我地食完野死霸佢地張台癡冷氣嘆咁,我仲要見到比我同我男朋友遲入黎既人都食緊豬扒包!!即刻都黎埋 !!擺到明就係漏單!最後有個比較有責任心既姐姐見我地口黑面黑咁再一次催單,就好大聲同一個企係門口收銀、貌似係老闆既丫伯講:「喂!七號台個投訴啦個豬扒包仲未到!」個丫伯要竟然串串貢講:「投訴都冇用咖!有單先得咖!」哦!依家係咪要我做客既入廚房睇下有冇單丫?!咩服務態度呢? 最終,用左我半個鐘,終於見到「豬扒包」出現。以為有幾好食啦?要等咁耐,仲要咁串!不知所謂!成個包冇樣野係有味,哦有既!塊豬扒有雪味!又乾!要成22蚊!我樓下一粥麵都好食過佢!最最最最最最最離譜既
第一次去澳門玩,充滿期待!
仲專登plan左第一站就仆過黎依間「勝利茶餐室」,
食佢最出名既「豬扒包」同「蝦多士」,
由於是日天氣太熱太焗,一入到去就有陣陣冷氣,係舒服既!
坐左冇耐,華田同碗麵就好快到,
唯獨是期待已久既「豬扒包」遲遲都唔見影,
麵都食晒,華田都飲完,杯同碗都收走埋,
催單都催左三、四次!
途中有幾個姐姐仲走過幾次黎眼望望我同我男朋友,
以為我地食完野死霸佢地張台癡冷氣嘆咁,
我仲要見到比我同我男朋友遲入黎既人都食緊豬扒包!!
即刻都黎埋
!!擺到明就係漏單!
最後有個比較有責任心既姐姐見我地口黑面黑咁再一次催單,
就好大聲同一個企係門口收銀、貌似係老闆既丫伯講:
「喂!七號台個投訴啦個豬扒包仲未到!」
個丫伯要竟然串串貢講:「投訴都冇用咖!有單先得咖!」
哦!依家係咪要我做客既入廚房睇下有冇單丫?!
咩服務態度呢?

最終,用左我半個鐘,終於見到「豬扒包」出現。
以為有幾好食啦?要等咁耐,仲要咁串!
不知所謂!成個包冇樣野係有味,哦有既!塊豬扒有雪味!又乾!
要成22蚊!我樓下一粥麵都好食過佢!
最最最最最最最離譜既係,
仲要收錯錢!
我同我男朋友竟然返到香港先知收多左一個豬扒包既錢!
我地叫左一杯凍華田($17),一碗洋蔥牛肉麵($29),一個豬扒包($22)
果個丫伯收左我地$90!收多左$22!!!
我地又冇當面再計多次,靜係比左錢就即刻走!
頂!!!你話好食,比多少少錢都叫值得!!
但咁既質數!咁既服務態度完全唔值囉!!!

強烈建議大家要小心!!!
你可以當我係打手,但試完就會知!!
題外話/補充資料: 我講既係事實!
2015-09-30
2015-08-19 3921 瀏覽
係OR睇到好多人嚟幫襯,而我亦未試過吉列豬扒嘅豬扒包,所以專程由氹仔坐的士過嚟新馬路試...可能平日關係,雖然舖內差不多坐滿,但仍然好快有檯。一坐低仲見到有下午茶叫,咁就一於唔好諗...下午茶...豬扒包,西多士...最緊要配凍飲!(外面34度天氣呀!)等咗一陣,先嚟個西多士。一見到佢外表炸得好靚,而放係檯面都聞到佢嘅香味,急不乃待即加糖漿食囉。結果真係好好味!到差不多食完個西多,豬扒包又到。個包好脆...豬扒味道適中,吉列嘅外皮亦唔厚。所以咬落好正,味道配合得幾好。最重要加埋凍飲真係無得頂!絕對係係新馬路行街嘅一個優閒加油站!一定會再嚟...因為見到好多人叫鐵板扒類...望落就好正好想試,唯有下次啦!
豬扒包+凍奶茶
凍飲...好重要!
2015-08-06
2015-07-22 4465 瀏覽
7月4日去了澳門, 第一站係去食豬扒包, 我記得好多年前嚟食過, 係好味道的, 見食評都好似幾吸引, 我們2點幾到, 都好多人, 好彩仲有位, 天氣好熱, 每人叫左一杯凍檸樂, 另外每人叫左一個豬扒包, 凍檸樂係大樽裝可樂嚟架, 檸檬及冰另外用杯上, 好多冰呀, 夠晒凍, 即刻消薯, 樽可樂有兩大杯架. 豬扒包嚟啦, 賣相好吸引, 都幾大個, 塊豬扒係大過個包的, 包好鬆脆, 入面的豬扒都好鬆化, 好好味, 雖然係炸過, 但係唔會覺得好油膩, 卜卜脆, 好好味, 又夠飽.我們慢慢坐, 慢慢飯, 慢慢食, 好滿足呀.

我們慢慢坐, 慢慢飯, 慢慢食, 好滿足呀.
2015-07-04