2019-03-29 449 瀏覽
久未到過澳門,想一嘗正宗西班牙菜式,就試試唐詰柯德。這裡的清酒煮聖子一流,值得一試。西班牙海鮮飯,也相當不俗。牛油果沙拉很新鮮,份量也不少。烤葡式香腸,就相對普通。整體食物水平都很好。另外,服務生的態度很周到。
久未到過澳門,想一嘗正宗西班牙菜式,就試試唐詰柯德。
這裡的清酒煮聖子一流,值得一試。
西班牙海鮮飯,也相當不俗。
牛油果沙拉很新鮮,份量也不少。
烤葡式香腸,就相對普通。
整體食物水平都很好。
另外,服務生的態度很周到。
  • 白酒煮聖子
2019-03-21 436 瀏覽
朋友推介的西班牙菜裝潢有情調,食物推介有必點的聖子,蜆,可選擇bbq/蒜炒還有香蒜蝦,用砵仔上菜,好夠鑊氣;西班牙乳豬亦是另一必點推介,乳豬肉嫩滑,皮頗脆;是次替老公慶生,預先從openrice訂枱有提及生日,餐廳因此送上生日甜品很驚喜,總括而言此餐廳性價比高值得推介
朋友推介的西班牙菜
裝潢有情調,
食物推介有必點的聖子,蜆,
可選擇bbq/蒜炒
還有香蒜蝦,用砵仔上菜,
好夠鑊氣;
西班牙乳豬亦是另一必點推介,
乳豬肉嫩滑,皮頗脆;
是次替老公慶生,
預先從openrice訂枱有提及生日,
餐廳因此送上生日甜品很驚喜,
總括而言此餐廳性價比高值得推介
生日
2019-03-13 382 瀏覽
這間是一西班牙餐廳,位於路氹,鄰近銀河、威尼斯人,購物非常方便。餐廳環境清靜,食物質素一般,不覺不失,偶有佳作。,是來澳門尋美食的推介餐廳之一,而且價錢合理,服務態度良好。今晚和寶寶一起來試了這間餐廳。我們點了4款菜式:包括熱烘烘白酒煮蜆、香噴噴青BB蟹肉牛油果多士、最有驚喜的胡椒鱈魚、有飯焦咸共共既西班牙海鮮飯,最後以fruit punch 作完美總結。是次澳門之旅真的好滿足,吃了很多,肚皮也漲了少。

、香噴噴青BB蟹肉牛油果多士、最有驚喜的胡椒鱈魚
、有飯焦咸共共既西班牙海鮮飯,最後以fruit punch
作完美總結。

是次澳門之旅真的好滿足,吃了很多,肚皮也漲了少。
2018-12-20 1110 瀏覽
<與女朋友吃飯系列•十>來到這個系列的第十篇食記,今次我倆小口子決定衝出香港,來到澳門這個富有葡國風味的地方遊覽一下,吃下葡國菜。從朋友得知此店的葡國菜十分有名,就決定透過openrice來預訂此店。甫進去,就被餐廳的環境吸引,打開餐牌,點了二人份量的西班牙海鮮炒飯和蒜蓉魷魚。豐富的蒜味令魷魚為味雷增加了不少分數,20分鐘後,萬眾期待的西班牙海鮮炒飯上了,每一粒意大利飯也黏上了濃濃的蕃茄汁,非常好吃。店員並沒有推介午飯套餐給我們,同時也不知openrice訂座優惠,這是我倆有點失望的地方,
<與女朋友吃飯系列•十>
蒜蓉魷魚

2018-12-17
蒜蓉魷魚
2018-12-17 850 瀏覽
睇完演唱會第二日,女友話想行下氹仔先走,中午行到累,就去試下網上都幾多好評既西班牙餐廳 - <唐吉訶德>~~~<唐吉訶德>位於地堡街(姐係官也街附近),地點相當易揾~~由於當日去到其實已經2點近3點,過左中午時間,因此餐廳裏面食客唔多~~餐廳座位闊落,室内裝修刻意營造歐陸古舊餐廳特色~~餐牌方面,餐廳分別用一本餐牌專門列出菜名同價錢,並將菜式分門別類,另外一本就擺滿相關食物圖片,並附注菜名~~清晰既圖片可以令到食客更加容易做出選擇~~餐前麵包 - 熱辣辣既麵包外面脆裏面鬆軟,但如果配搭既蒜香牛油蒜味可以再濃d會更加好~~~蟹肉牛油果 $40 - 微酸既牛油果,配以新鮮番茄既甜味,本身已經好開胃,再加上裏面少少微辣既配料調味,頓時令到整個味道更加豐富~~口水分泌更旺~~用作底盤既麵包偏硬但鬆脆~~多重味道及口感令佢成爲一道出色既前菜~~~蒜蓉汁炒花螺 $98 - 蒜蓉汁如果齋飲就偏咸,但尼個咸度用黎蘸花螺就剛剛好~~~花螺偏細但都叫夠肉兼且無咩沙~~~甘樣既配搭令我係女友一輪嘴係度講野既時候只係挂住撩花螺~~~西班牙海鮮炒飯 $180 - 材料新鮮而多種類
<唐吉訶德>位於地堡街(姐係官也街附近),地點相當易揾~~

餐前麵包

蒜蓉汁炒花螺
西班牙海鮮炒飯
西班牙海鮮炒飯 $180 - 材料新鮮而多種類,米飯係吸收左醬汁之後變得十分juicy,入口有種醬汁要噴出黎既感覺,青口同蝦大隻煮得幾香,唯一扣分係蜆有幾隻比較多沙,影響左口感~~~
埋單人均$180,菜式賣相未必十分精美,但平實而細緻既味覺體驗使我地愉快甘完成尼次氹仔之旅~~
2018-12-16
蒜蓉汁炒花螺
2018-11-26 798 瀏覽
我地兩個人,唔想食一大盆西班牙海鮮飯,結果點了一jar Sangria (香檳)、五個前菜,一個主菜,真喺好滿足。我地見其他枱只喺叫一個前菜、一個西班牙海鮮飯就夠。我地可能....因為慶祝,特別好胃口吧...😌前菜揀左風乾火腿,佢地喺廳即刻切㗎,幾香幾開胃,夾住蜜瓜食都唔太咸,做前菜啱晒。前菜仲叫左蟶子、青口、蟹肉牛油果、蟹肉帶子,份量唔算太多,價錢都唔算貴,mop90-120左右一碟,所以我地沒有壓力下叫多左幾款。中意食海鮮的人真喺大滿足。材料都新鮮,最好味喺白酒煮青口,好乾淨,沒有海草、沒有沙,加左白酒煮好香好濃,配酒食一流。主菜食左侍應推介蒜油焗大蝦,因為口感比龍蝦更札實,我地食落蒜蓉味好香濃,蝦好新鮮,口感好夠,只喺三隻蝦兩個人分可能要爭食。最後,老闆請我地食牛奶布甸,好香好滑幾有誠意,我地真喺要攬住個肚仔走。另外,值得一提,侍應都識啲廣東話,可以中文落單。佢地主動幫我地換碟、倒酒,跟單,態度好唔錯。

即切火腿配蜜瓜
白酒煮青口
蒜油焗大蝦
蟹肉釀帶子
2018-11-25 513 瀏覽
澳門的西班牙菜,唐吉柯德!真的很好味~ 海鮮繪飯和墨汁天使麵水準很高。整體的食物水準都很好。店員的服務也是很好~ 我們一家人很享受這裡的環境和食物。大家有機會也可以來這裡試試~
澳門的西班牙菜,唐吉柯德!真的很好味~
海鮮繪飯和墨汁天使麵水準很高。
整體的食物水準都很好。店員的服務也是很好~
我們一家人很享受這裡的環境和食物。
大家有機會也可以來這裡試試~

2018-11-23 545 瀏覽
位於氹仔食肆林立嘅地段, 食物價位中上, 餐廳環境舒適, 服務水準不錯。是晚又喺周圍搵食, 喺openrice見評價不錯就來一試, 幸好無中伏😄2個人叫咗4款食品及Fruit Punch, 人均消費MOP 250-300左右, 事前喺"澳覓"買定折扣券, 相等於打9折。餐前餐包檸檬煮蜆(但唔見有檸檬😲)鱈魚(中間位置), 用紅椒盛載。炒雜菜西班牙式海鮮飯(2人份)雜果賓治(1 jar)飯後店家仲送咗甜品比我哋食😋😋

餐前餐包
餐包

檸檬煮蜆(但唔見有檸檬😲)
檸檬煮蜆

鱈魚(中間位置), 用紅椒盛載。
胡椒鱈魚

西班牙式海鮮飯(2人份)

雜果賓治(1 jar)
雜果賓治(非酒精)

飯後店家仲送咗甜品比我哋食😋😋
餐包
檸檬煮蜆
胡椒鱈魚
西班牙式海鮮飯(2人份)
雜果賓治(非酒精)
甜品
2018-11-19 270 瀏覽
係遊客區中搵到呢間餐,環境幾好,好適合食下野傾下計食物質素好好!西班牙炒飯製作需時,但係都值得去等!飯好juicy,好香,材料豐富!難得可以有2人份量,情侶去食都唔需要擔心炒飯會太多職員都好好人,熱情招待,估唔到係openrice book枱會送甜品,一個小小既驚喜去結束呢個滿足既晚餐
係遊客區中搵到呢間餐,環境幾好,好適合食下野傾下計

2018-11-16
2018-11-18 197 瀏覽
Nice service and great food, Spanish seafood paella was nice and chewy, good texture and not too oily, sucking pig was another amazing dish with some tapas, ending with dessert as a finishing touch
  • Sucking  pig
  • Tapas
唐吉柯德如大家所說.服務熱情笑容100分!上菜速度快.西班牙海鮮飯即叫即整所以時間會有少少耐不過熱辣辣食真系好好食! 點咗咁多款都非常美味~是家庭的味道~喜歡這種感覺! 而且環境安靜優雅.真的很適合拍拖☺️見到好幾台都係一家大細~warm! 今晚嘅慶祝一切都很美好.簡單留下是週年紀念日的mesg老闆也會很細心為我們準備了紀念日小cupcake.很感動! 希望往後每一年都會來這裡慶祝❤️五週年紀念日快樂! ❤️
唐吉柯德如大家所說.服務熱情笑容100分!
點咗咁多款都非常美味~是家庭的味道~喜歡這種感覺!
希望往後每一年都會來這裡慶祝❤️
二人份西班牙海鮮飯
蝦餅
cupcake
2018-10-07 448 瀏覽
西班牙海鮮飯就必然要試的,即使是二人世界也不用擔心,海鮮飯設有二人份的。另外,也推薦試一試西班牙蝦餅,餃子的外型,外皮炸得香脆,內裡除了蝦以外,有點像薯蓉又有點像忌廉濃湯(請恕我詞窮),總之是幾特別的小吃。侍應的服務也很親切。
2018-10-07 502 瀏覽
中秋在澳門,一行十人要預先訂位,無意中發現這間西班牙餐廳,位置在官也街附近的地堡街,旺中帶靜。我們叫了一個4人餐再加其他菊式。這是一間用心的餐廳,每個菜式都是即叫即做,要等5-15分鐘,是歐洲人的進餐模式。價錢不貴,每碟份量都足夠,算是抵食之選。餐廳環境很有西班牙古堡感覺。
題外話/補充資料: 地堡街最近銀河酒店,是去官也街必經之路,位置方便。
2018-09-24
薯仔蛋餅
大蒜油煎蘑菇
角豆炆豬腳
2018-09-26 582 瀏覽
之前見到這間餐廳的西班牙海鮮飯圖,很吸收。原本是預約了昨天的,卻剛好昨天是假期,這間餐廳昨天中午休息,不開門。所以最後改了今日午餐。今日終於試了這餐廳的西班牙海鮮飯,上菜樣吸睛,味道真的不錯,2人的份量都好多,我覺得3個人食都可以。乳豬亦好味!而且剛好是乳豬脾,好味另外叫了西班牙火腿,24個月的火腿,連同蜜瓜一起食,不會太咸正正正!最重要一樣是,乳豬及海鮮飯都需時至少25分鐘,要早些叫。餐廳用的是黃光燈,顯得環境比較暗。
之前見到這間餐廳的西班牙海鮮飯圖,很吸收

乳豬亦好味!而且剛好是乳豬脾,好味

正正正!
最重要一樣是,乳豬及海鮮飯都需時至少25分鐘,要早些叫。
餐廳用的是黃光燈,顯得環境比較暗。
乳豬
西班牙海鮮飯
西班牙火腿
乳豬
西班牙海鮮飯
西班牙火腿
2018-09-11 428 瀏覽
😆今晚終於食到唐吉訶德 ,尋晚慕名而嚟,可惜,原來星期一係收半日😭因爲真係好想食西班牙🇪🇸菜,於是隔一晚再嚟一次。好彩第二晚人唔多,環境好舒服😌今晚5個人食左4個餸,全部都好好味,特別係乳豬推薦😂

今晚5個人食左4個餸,全部都好好味,特別係乳豬
推薦😂