2018-08-16 674 瀏覽
澳門事件簿(8)👨‍🍳第二日,本尊同朋友就黎到依間試下,依間鋪頭聽聞出名葡撻同埋豬扒包,而好特別的係,佢除左有普通蛋撻同葡撻之外,仲有其他選擇,比如話鮮奶撻同燕窩撻😎係眾多撻之中,我同朋友最喜歡就係葡撻,個葡撻除左好有蛋味之外,仲好貼近我地的口味,令人會想食過返尋味👍反而鮮奶撻同燕窩撻就比較乏味,鮮奶撻的奶味唔夠,帶唔出食落有種奶味的感覺,而燕窩撻雖則有燕窩的口感,但就比較無味🤔所以最後都會向大家推薦葡撻👍除左葡撻之外,豬扒包都唔錯,個包係非常之脆,而中間塊豬扒好大塊,所以都係物超所值,食落豬扒同包的口感都唔錯,所以都好值得推介😎多啦🌟今日本尊就介紹到依到,大家下次黎食都可以試下個包同葡撻😎多啦多啦🌟🌟
澳門事件簿(8)👨‍🍳

所以最後都會向大家推薦葡撻👍

2018-08-16
2018-06-24 821 瀏覽
第一,燕窩撻係凍既第二,葡撻都係凍既大家唔需要再信旅遊書既介紹,因為無論係食物質素、服務態度已經差晒職員冇”客人”既觀念,任由食客打尖都唔處理,落單既態度不可一世如果有來自遠方既仇人,記得好好推介
第一,燕窩撻係凍既
第二,葡撻都係凍既
如果有來自遠方既仇人,記得好好推介
2018年1月1日在澳門🇲🇴,走在街道上,差不多八成餐廳都關門了,原本計劃去試的餐廳都休息,唯有拜訪仍開門做生意的餐館。今次就試了位於氹仔舊城區的新好利咖啡餅店,我們叫了兩款小吃 — 豬扒包和葡撻。澳門的豬扒包做得真的特別好吃,JT覺得主要是個麵包做得好。雖然外表跟一般豬仔包無異,但它卻多份奶油香味。加上,廚師把麵包烘得外脆內軟,又不會過硬,很容易便能咬開。豬扒則不及麵包好,不算厚,也不算皮脆肉嫩,普普通通。這店除了葡撻還有燕窩撻,但JT媽見當天多收兩成,即不許我吃😭🤣,唯有吃葡達。好彩沒點燕窩撻,因為葡撻都不是特別好吃。🍎Food: 🍀🍀🍀👯‍♀️Service: 🍀🍀👩‍🔬Hygiene: 🍀🍀🎪Decoration: 🍀🍀💰Value for Money: 🍀🍀🏆Marks: 5/10
[豬扒包&葡撻@澳門新好利咖啡餅店]

🎪Decoration: 🍀🍀
💰Value for Money: 🍀🍀
🏆Marks: 5/10
2018-01-01
5 分鐘 (堂食)
$50 (早餐)
2018-01-14 1096 瀏覽
這2次過來澳門都會去這裡! 因此小朋友喜歡食這裡的豬排!基本上豬排很入味, 所以小朋友喜歡可這裡的豬排包和豬排麵! 另外, 鮮油多的味道也不錯!至於飲品, 奶茶基本上都不錯!另外嘗試了一杯薑樂, 不過薑味不夠重!
這2次過來澳門都會去這裡! 因此小朋友喜歡食這裡的豬排!

基本上豬排很入味, 所以小朋友喜歡可這裡的豬排包和豬排麵!

另外, 鮮油多的味道也不錯!

2017-12-31
2018-01-09 745 瀏覽
JW Marriott 非常舒適,日上三竿才起床。梳洗後步行十數分鐘,到達氹仔舊區找「早餐」。這間小店在7-11對面,絕不難找。餐牌有包有撻亦有粉麵,但由於要留肚稍後吃葡國菜,所以只輕點了些包點。🍞🥐3款包點,評價有高有低~葡撻: 不算過甜,酥皮亦夠鬆👍🏼菠蘿油:個人覺得香港茶記較出色,這個包已微凍,牛油亦非冰凍厚切👉🏼👈🏼豬扒包:醃好的豬扒肉汁豐盛,加上焗熱的豬仔包,簡單就是美味👍🏼👍🏼👍🏼

3款包點,評價有高有低~

葡撻: 不算過甜,酥皮亦夠鬆👍🏼
2017-12-29
$30 (早餐)
2017-12-31 725 瀏覽
豬扒撈麵粗麵比較乾食了幾口已經食唔落下但味道是可以有傳統風味豬扒包裹面豬扒肉質夠軟而麵包熱烘烘的嘗第一口時是脆口但味道可真一般麵包有發酵粉同麵粉味道另外點了一杯涷咖啡只有奶味沒有咖啡☕️味道來得這裡應該都會想還試一下燕窩撻可惜要等20分鐘沒有品嚐
豬扒撈麵
可惜要等20分鐘
沒有品嚐
豬扒撈麵
2017-12-31
$40 (早餐)
2017-11-07 802 瀏覽
去澳門又點可以唔食豬扒包呢? 位於氹仔既「新好利」,除左有得食豬扒包之外,鮮奶撻同燕窩撻都好出名。呢度既豬扒包,無論賣相同味道都比較普通,豬扒係煎而唔係炸,亦都無其他配料好似蛋咁。但正正因為咁,個包入口唔會太油膩,食落唔會好滯。既然本店出名係撻,又點可以唔試下呢?燕窩撻同鮮奶撻新鮮熱辣,撻皮香脆,牛油味唔太重,奶味相當香濃,燕窩份量亦都唔少,整體配搭唔錯。除此之外,店方亦都好細心地為我地提供匙更,方便我地進食,真係貼心。
去澳門又點可以唔食豬扒包呢?

既然本店出名係撻,又點可以唔試下呢?

2017-10-04 630 瀏覽
鮮奶撻 | 蛋撻蛋撻蛋味濃 酥皮頗香脆但肥妹個人較中意曲奇皮😛鮮奶撻比想像中差冇奶味😭💀雖然皮脆 但冇奶香 缺少左份靈魂😞-豬扒包 (MOP$25)有一排冇黎 豬扒包已經由十幾蚊 加到25蚊但冇變既 係味道同埋大大舊骨😂肉質依舊嫩 完全吾「鞋」而且吾會好厚唯一吾好就係舊骨好大呀💀諗住夾埋個包一大啖咬 都有困難😂
鮮奶撻 | 蛋撻
蛋撻蛋味濃 酥皮頗香脆
但肥妹個人較中意曲奇皮😛
鮮奶撻比想像中差
冇奶味😭💀
雖然皮脆 但冇奶香 缺少左份靈魂😞
豬扒包 (MOP$25)
有一排冇黎 豬扒包已經由十幾蚊 加到25蚊
但冇變既 係味道同埋大大舊骨😂
肉質依舊嫩 完全吾「鞋」
而且吾會好厚
唯一吾好就係舊骨好大呀💀
諗住夾埋個包一大啖咬 都有困難😂
2017-03-17 1608 瀏覽
行去官也街既途中見到呢間舖頭,望落好地道,相信都營業左好多年,見到門口招牌有好吸引既燕窩撻,就拉埋男友入去試下有好多種撻選擇,有傳統葡撻、椰撻、鮮奶撻,仲有芝士撻,燕窩撻,我就梗係最想食燕窩撻啦椰汁燕窩撻新鮮出爐熱辣辣,一見到個撻表面已經好多燕窩,椰汁味啱啱甜,撻底好鬆化,好味道男友就叫左個雞扒公仔麵,雞扒都幾大塊,面唔會煮得太淋仲有個豬扒包,豬扒好大塊,不過就略嫌唔夠鮮嫩同入味,麵包方面用既係豬仔包,感覺唔係太驚喜
男友就叫左個雞扒公仔麵,雞扒都幾大塊,面唔會煮得太淋
2016-10-29 2239 瀏覽
來左澳門咁多次都冇食過,咁啱遇上落雨即管試下順便避兩!係我地一行四人睇緊餐牌有咩好食的三分鐘內,有個身型𣁽悟的姐姐兩次企係我地隔離,黑住臉問食乜!其實一坐低佢就問,我已經禮貌答左佢「睇下先」然後兩分鐘後佢又來黑住臉再問。咁未食過睇一陣諗諗都唔過份啫😐😐😐
2016-10-03 3291 瀏覽
說到澳門總會想起葡撻,聽聞官也街附近有一家也賣撻的咖啡餅店。不過這家為之聞名的款式卻非街知巷聞的葡撻,而是燕窩撻。燕窩?在店面小小的一家街坊店,竟然會有燕窩的出現。上網一搜,價位出奇地合理,只是十多元,又怎會不去一探究竟呢?  新好利位於手信街旁,食店林立,面對著眾多的對手。雖為平民食店,吃的也只是茶餐廳冰室會見到的西多士什麼的。堂食人流卻是一直維持七成左右,且有不少選擇外賣帶走的客人。坐下來的十分鐘間,短短時間內已有兩三個空手而回買唔到包食既客。還未計成功入手各式撻品的外賣街客,如此捧場,讓人不禁有點期待其表現了。  看著各式各樣的小撻,恨不得要一次過嚐盡。但憑一人之力,吃完就已經值兩三成飽,一場到來,還有很多想吃的東西啊……還是只試試店家最出名,亦是在平價食肆甚少見到的燕窩撻。燕窩撻 MOP16(堂食) MOP15(外賣)  沒有預算時間,到時到候才過來,因此吃到的已經是前一批烤焗的尾水了。放涼的燕窩撻固然沒有剛剛新鮮出爐時的美妙,也略見乾柴。外層撻皮為酥皮,比起平時吃酥撻的內腍外酥,這個更顯脆感。只計撻皮,未算太油,但還是帶點油香,酥皮層層相疊下的層次分明。  可惜論及餡料部分就
燕窩撻
燕窩撻 MOP16(堂食) MOP15(外賣)
  可惜論及餡料部分就只可說太乾太老韌,確實吃到有燕窩,童叟無欺。沒有什麼調味,甜度低,比起餡料,更為突出的反倒是酥皮。但在此吃來卻有點膩口,只因餡料味道太淡,有些少拖後腿的感覺。也許之前幾個來客專程來買的街坊版麵包才是此店的拿手好戲吧……
說到豬扒包,名聲最大的就是大利來記~以前在大利來記氹仔舊址未結業之前每次到澳門,大利來記都定會是我必到的一站但自從大利來記被威尼斯人酒店所收購後,價錢不但上漲了不少,豬扒包質素也大不如前😩所以今次就到澳門,就試試其他店的豬扒包吧「新好利」的燕窩蛋撻是最有名的不過聽不少本地人說它們的豬扒包都相當不錯,所以今次就黎一試,一睹其風采👀豬扒包($25)麵包只有一種,就是軟法包雖然比不上舊大利來記的香脆,但都算可以接受的微脆香口豬扒是用醃料醃製過,鹹味適中,口感亦不會太「難」唯豬扒大細比舊大利來記的細得多(舊大利來記的豬扒比包還要大呢!)見很多本地人來到這裡都吃牛腩麵,我又想來食碗麵🙈雞扒麵($29)雞扒肉質竟比豬扒還要鮮嫩多汁配上竹昇麵,加少許辣椒油,味道更惹味呢!但整體來說,「新好利」雖然有多種澳門特色小食但感覺其實更似一家港式茶餐廳始終未找到一家澳門豬扒包的可媲美舊時的大利來記連現時的大利來記都比不上呢😞
說到豬扒包,名聲最大的就是大利來記~

以前在大利來記氹仔舊址未結業之前

每次到澳門,大利來記都定會是我必到的一站

所以今次就到澳門,就試試其他店的豬扒包吧

「新好利」的燕窩蛋撻是最有名的

豬扒包($25)
豬扒包
麵包只有一種,就是軟法包

雖然比不上舊大利來記的香脆,但都算可以接受的微脆香口

豬扒是用醃料醃製過,鹹味適中,口感亦不會太「難」

唯豬扒大細比舊大利來記的細得多

(舊大利來記的豬扒比包還要大呢!)

見很多本地人來到這裡都吃牛腩麵,我又想來食碗麵🙈

雞扒麵($29)
雞扒麵
雞扒肉質竟比豬扒還要鮮嫩多汁

配上竹昇麵,加少許辣椒油,味道更惹味呢!

但整體來說,

「新好利」雖然有多種澳門特色小食

但感覺其實更似一家港式茶餐廳

始終未找到一家澳門豬扒包的可媲美舊時的大利來記

連現時的大利來記都比不上呢😞
2016-09-13 1589 瀏覽
新鮮熱辣!到手時還是熱烘烘,香噴噴的~友人點了燕窩撻, 而我還是較喜歡葡撻~葡撻面層帶點焦焦的,賣相討好!入口滑滑的蛋漿餡,滑溜口感很不錯!酥皮層夠鬆化, 鬆化得來不鬆散~
新鮮熱辣!到手時還是熱烘烘,香噴噴的~
友人點了燕窩撻, 而我還是較喜歡葡撻~
葡撻面層帶點焦焦的,賣相討好!
入口滑滑的蛋漿餡,滑溜口感很不錯!

酥皮層夠鬆化, 鬆化得來不鬆散~
2016-08-27
2 分鐘 (外賣自取)
$10 (其他)
  • 葡撻
呢日同朋友過大海... 睇小丸子展覽!lunch好想食啲地道啲嘅食物 於是來到官也街附近一間茶記熱到媽媽都唔認得... 本來一心想飲紅豆冰 坐底一睇menu 原來有咁多特色飲品 於是改變主意 點咗桂花荔枝蜜飲品上檯 只見杯中顏色清淡 打算攪勻杯底嘅桂花和蜜糖 仔細一睇... 嘩!啲桂花好多好多!!!份量比正常茶包裡面嘅茶葉更多!一邊飲 就好似食緊桂花糕咁 真材實料 價錢又便宜麵飯都好抵食 全部唔過$40 根本係十年前嘅價格小妹點咗乾炒牛河 都好大碟㗎 牛肉雖然大塊 但係好淋 唔洗點用力咬 豉油嘅味道亦無過龍 唔太鹹.... 唯一遜色嘅係河粉炒得唔夠乾 太油了
呢日同朋友過大海... 睇小丸子展覽!

lunch好想食啲地道啲嘅食物 於是來到官也街附近一間茶記

真材實料 價錢又便宜
桂花荔枝蜜
麵飯都好抵食 全部唔過$40 根本係十年前嘅價格
乾炒牛河
2016-07-07 1324 瀏覽
好耐冇黎呢度食野喇當日入場冇耐就見到燕窩撻新鮮出爐,當然要叫一個試下木槺布甸放雪櫃雪得太耐有點過硬,奶香未唔夠重,感覺一般。燕窩蛋撻好新鮮熱辣,味道比較淡但食落口感都幾滑流,唔錯👍🏻豬扒🐽包奶熱辣辣咁放上枱豬扒岩岩炸完所以比較酒但豬扒好juicy好好食!😍👍🏻👍🏻👍🏻
好耐冇黎呢度食野喇
當日入場冇耐就見到燕窩撻新鮮出爐,當然要叫一個試下
木槺布甸
放雪櫃雪得太耐有點過硬,奶香未唔夠重,感覺一般。
燕窩蛋撻好新鮮熱辣,味道比較淡但食落口感都幾滑流,唔錯👍🏻
豬扒🐽包奶熱辣辣咁放上枱
2016-06-23