2011-03-08 156 瀏覽
這次訂的酒店附送早餐套票... 知道消息後忍不住扁了扁咀,因為不吃又似乎很浪費,一吃之下擺明是佔用寶貴胃納! 幸好是用餐時間夠早,當與友人出發到澳門半島,又逛完永利、MGM露天花園後,來到這間琳琅滿目MGM Patisserie時又可以有個小空位來頓上午茶了! 對於其他朱古力、包裝糖果可以不理,但櫃內那花多眼亂的甜餅選擇,可真是令人心亂如麻啊!! 蚊胃友人擺明不參戰,那一刻真的超想念香港的甜魔朋友... 與店員幾番問答後,好不容易終於揀出一件心水甜餅,選了坐在店內招牌位下慢慢享用。其實餅店外對著商場也有大片用餐位,而場內僅有的2-3檯食客都是在緩緩的飲著咖啡,看看報,十分悠閒寫意。根據店員所講,店內最推介是士多啤梨系甜品,因全部用上韓國士多啤梨,特別香甜軟身;然而我是朱古力魔,所以叫店員推介一款朱古力系的甜品,結果他就介紹這件朱古力榛子蛋糕(MOP 38)了。蛋糕來到,賣相可人但未算極端精緻,然而其味道真的不講得笑:超香超滑的朱古力層下,是潤澤有致的蛋糕層,朱古力與榛子交錯動人,而面層的脆脆榛子粒,與底層的可口脆底又相映成趣,真的十分美味啊!此店以自家menu為餐墊,看到all da
此店以自家menu為餐墊,看到all day breakfast的選擇吸引,令我暗下決心下次一定要來這裡吃早餐,並掃更多的蛋糕!
其實喜歡MGM的還很多... 看來下次來,直接來住MGM就好了! 期待著的~~~
而加一服務費後,這頓物有所值的上午茶共$42,之後又是時間出發往二星米芝蓮午餐了!
2011-02-22
$42 (早餐)
  • 朱古力榛子蛋糕
2010-09-21 106 瀏覽
MGM餅店,有著擁有二十多年造糖果和甜品經驗、工作地點遍及世界各地的餅廚坐陣之賣點,實在期待已久。令人眼花撩亂的西餅中挑選了,水密桃及華士啤梨香檳配開心果法式杏仁蛋糕,和榛子牛奶朱古力蛋糕@MOP38。桃味那件,桃味清新,其實只吃出華士啤梨,和桃味,什麼香檳、開心果、杏仁味食唔出。件餅的Mousse 太soft,口浮浮咁,有點失望。榛子那件,有十層榛子+脆脆。食材尚盛,榛子和餅底很脆。其實此兩件餅,給我有點期望過高的感覺。香港很多地方有更好的水準。Mocha MOP40,很大杯,很好飲,朱古力中見咖啡甘苦。拌著黃糖捧捧,很fancy!還有甘香的曲奇。難道澳門產曲奇已佔一席位?馬騮搣鐵觀音MOP35。茶不識評價喇,但在這超正的環境,食物不太差,已是非常享受了。

榛子那件,有十層榛子+脆脆。食材尚盛,榛子和餅底很脆。
!還有甘香的曲奇。難道澳門產曲奇已佔一席位?
好靚呀!
榛子牛奶朱古力蛋糕
mocha
馬騮搣鐵觀音
2009-10-20 48 瀏覽
朋友話呢到既蛋糕出名, 所以專程安排左呢個行程. 一黎到就見到佢嗰d望到都覺得會坐得好舒服既凳. 行左成日即刻霸番張黎坐先. 係佢既蛋糕櫃入面, 有d係可以一件件, 有d係要一個個咁買. 其實款式唔係好多, 我其實好想食佢一個個既pie, 好似好好味咁. 不過又食晒成個, 嗰d佢又不設散叫. 不過佢一件件嗰d個配搭都幾特別, 係我平時好少見既配搭, 例如用白朱古力配芝士蛋糕~~~ 出面既通常都會用生果漿, 黑朱古力既酸或苦去中和芝士蛋糕既甜漏感. 而呢到就甜配甜! 開頭都有少少覺得佢古怪. 但係我見佢其他既都係我唔係咁好既慕絲或者係非焗既芝士蛋糕. 所以最後我係我"僅有"既選擇入面揀左白朱古力芝士蛋糕同埋嗰個我唔記左名既朱古力蛋糕!白朱古力芝士蛋糕: 我朋友對呢個cake真係讚不絕口! 如上文, 未食之前我都驚佢個白朱古力同芝士蛋糕會好漏, 不過原來佢減左糖, 所以無我想像中咁甜, 而且兩樣野都好滑. 兼且係新配搭, 所以朋友覺得好好味, 回味無窮. 我自己就覺得如果係個CAKE下面既牛油餅底可以軟D, 可以用跟住個CAKE一齊食會好D. 太硬, 用叉桔唔開, 我係要食完個CAKE之後

白朱古力芝士蛋糕: 我朋友對呢個cake真係讚不絕口! 如上文, 未食之前我都驚佢個白朱古力同芝士蛋糕會好漏, 不過原來佢減左糖, 所以無我想像中咁甜, 而且兩樣野都好滑. 兼且係新配搭, 所以朋友覺得好好味, 回味無窮. 我自己就覺得如果係個CAKE下面既牛油餅底可以軟D, 可以用跟住個CAKE一齊食會好D. 太硬, 用叉桔唔開, 我係要食完個CAKE之後成塊食...

(無名)朱古力蛋糕: 朱古力下半部份既蛋糕同比較CREAM狀既物體都無咩特別既感覺. 不過最令我回味既就係係蛋糕上面嗰個瑪利餅, 中間嗰PET朱古力漿~~~ 好滑, 又唔會太甜! 不過我個人認為可以再比多D朱古力味, 咁樣會仲好食.

CAKE既質素以酒店級黎講AVG, 唔係話特別好食. 不過成個環境都好正, 又坐得舒服, 但係價錢又唔貴. 我哋叫左兩件CAKE再加杯咖啡都係一百蚊多D. 如果去澳門行到咁上下, 要搵個地方HEA下時間, 呢到一流!
2008-09-04 20 瀏覽
After a very full dinner in BeeVee, buy a cake in lobby and celebrate in the room. As it was already 11pm, there are not much choices left. I like cheesecake more so this one is not that attractive or special to me. However, my firend like this one pretty much!The packing process is a bit slow though...they need to put it in to a box and then into a paper bag, sealing it up. A bit troubelsome......as i will open it 5 mins later...haha

八月廿六日(星期一)經過永利一役,我們大有信心,再出戰大獅子..........不過............今次獅子開大口!給牠吞掉了!好,我們會再來............................影相+素描!!!!!!走之前,還是試試獅子的美點算吧啦!一個凍冰冰的葡撻要成廿多元!其他cake反而"比較"抵......要節衣縮食喇!-.-吃了G. Marnier Mascarpon 即是橙加上mousse........都不錯呢!!!橙味不重,不太漏!而且加上甜酒!不錯!特別的Hazelnut Cream,有hazelnut味!......而且加上chocolate,很creamy呢!honey dew melon juice也很甜呢!應該不是糖水,是本身的果糖!!!!!正!
八月廿六日(星期一)

不過............今次獅子開大口!給牠吞掉了!

走之前,還是試試獅子的美點算吧啦!

一個凍冰冰的葡撻要成廿多元!

其他cake反而"比較"抵......要節衣縮食喇!-.-