2016-09-05
在澳門有很多地方食點心, 有些比較平民化, 另外一些就係近年新落成酒店裡的中菜餐廳, 今次趁星期日同家人試了銀河的萬豪中菜廳。本來訂了四位, 去到的時候臨時要求加到五位, 知客立即安排新桌, 而且訂枱時要求BB highchair, 去到新桌已經見到張 highchair及兒童餐具,服務貼心。座位十分寬敞,每隔幾枱就有一個屏風, 私隱度高。蝦餃裡的蝦肉爽口彈牙, 蝦餃皮十分晶瑩剔透及夠薄, 做法傳統。鮑汁雞腳裡有蝦子面墊底, 甚為驚喜。蝦腸擺盤比較新潮, 略為取巧, 但腸粉皮薄通透, 非常美味。皮蛋瘦肉粥雖然細碗,粥底十分軟綿, 好似自己屋企用LC煲的粥。羊肚箘牛肉燒賣食落感覺似乾蒸牛肉球。燕窩流沙豬仔包, 價格$98, 感覺偏貴, 雖然外形得意, 但食唔出有燕窩, 唯一可取奶黃餡料好食, 不會甜到不能下嚥。總括來說, 點心十分好食, 大部分點心價格$48-$58, 同其他5星級酒店差不多, 當日埋單中銀信用卡仲有 8 折, 算幾抵食。綜合評價: 食物>環境>員工*綜合性價比: Wow! 物超所值(幾好啊!唔錯,有機會一定再來)*性價比1. 抵!(不代表平)超乎想像
本來訂了四位, 去到的時候臨時要求加到五位, 知客立即安排新桌, 而且訂枱時要求BB highchair, 去到新桌已經見到張 highchair及兒童餐具,服務貼心。座位十分寬敞,每隔幾枱就有一個屏風, 私隱度高。 蝦餃裡的蝦肉爽口彈牙, 蝦餃皮十分晶瑩剔透及夠薄, 做法傳統。 鮑汁雞腳裡有蝦子面墊底, 甚為驚喜。 蝦腸擺盤比較新潮, 略為取巧, 但腸粉皮薄通透, 非常美味。 皮蛋瘦肉粥雖然細碗,粥底十分軟綿, 好似自己屋企用LC煲的粥。 羊肚箘牛肉燒賣食落感覺似乾蒸牛肉球。 燕窩流沙豬仔包, 價格$98, 感覺偏貴, 雖然外形得意, 但食唔出有燕窩, 唯一可取奶黃餡料好食, 不會甜到不能下嚥。 總括來說, 點心十分好食, 大部分點心價格$48-$58, 同其他5星級酒店差不多, 當日埋單中銀信用卡仲有 8 折, 算幾抵食。
綜合評價: 食物>環境>員工
*性價比
1. 抵!(不代表平)超乎想像的驚喜(嘩! 無論怎樣一定要再來! 抵啊)
2. Wow! 物超所值(幾好啊!唔錯,有機會一定再來)
3. 正常, (可以, 但這個價錢坊間有很多選擇)
4. 物次價高(都不是太差, 但這個價錢坊間有質量更好的)
5. 有比較大的改善空間(填胞肚算, 失望)