2013-01-25 6664 瀏覽
0分钟o既等待,一进餐厅立刻有位!事关当日天气实在太冷(9-11度)而且仲有冷风微微细雨,食堂就系得返我哋一台!姐妹仲话,好有包场feel喔。。。打开块menu,几个女人交头接耳,又因为已经系OpenRice上过课,心里有数先点个好评冻虾啦 ~ 落单无么笑容同埋表情o既aunty话:“ 无喔!” 吓,招牌菜都无?!。。。答完依句后即刻有个男人走过来接手写单,原来系禮記老板喔!他解释话,事关依排天气太冷,好多游水生猛海鲜都无货到,请我哋谅解吓喔。。o甘o既解释,我哋系受o既啦! 唯有听下他有么好介绍咯。。。撇开依几日食到嫌o既鸡啊,牛啊,缺货海鲜啊,倾o左5-6多分钟菜单搞掂!开壶靓茶慢慢等。。。环观禮記,一般的楼面简单而并不华丽。 盖顶打着60多年老字號,纵横3代的名声,在万花百筒的澳门来讲真系一滴都不容易。睇番我哋Malaysia,要一间中式餐厅可以独守2代都已经难过登天啦!约莫等o左有15分钟,滴餸就陆续上擡啦 ~ 哇哇哇。。。 盐水花甲 鸡煲海虎翅 - 6人分量 无得弹!翅身粗过粉丝多多声,仲要系用筷子夹住来食添!(返到来Malaysia,班姐妹逢翅必弹!仲怪我搞到佢哋对
0分钟o既等待,一进餐厅立刻有位!

约莫等o左有15分钟,滴餸就陆续上擡啦 ~ 哇哇哇。。。

盐水花甲
鸡煲海虎翅 - 6人分量
无得弹!翅身粗过粉丝多多声,仲要系用筷子夹住来食添!(返到来Malaysia,班姐妹逢翅必弹!仲怪我搞到佢哋对依度哋鱼翅无嗮 feeling o甘话喔!
西兰花炒带子王
芥藍吊片烧肉
炒鲜奶
蟹盒
辣煮花甲
就o甘食吓,讲吓又过o左整2粒几钟啦~ 期间老板都有埋黎倾吓计,知道我哋系外国人又知道我哋识得讲好多语言 (英文,马来文,华语,广东,客家,福建,日文,韩文。。。
我哋都无难度o架!)
仲好好奇o甘问o左我哋好多问题添。。。

埋单计吓一滴都唔贵!老公仔仲话,下次一定要再来试下佢個其它o既海鲜食品。。。肯定会做得出色啦!
題外話/補充資料: 讲开個“落单无么笑容同表情o既aunty” 。。。睇佢着個老板由厨房打个转番来楼面之后個面有笑容喔~当时我哋系无投诉滴么,但系個老板就应该的o左aunty入去改造态度o挂。。。无形中碑我哋知道老板佢都好注重楼面员工滴服务态度咯。系哋赞!
2012-03-25
  • 海虎翅,盐水花甲,辣煮花甲