2013-02-06
第一次去法蘭度時食左個隻葡式乳豬, 皮脆肉嫩又多汁, 真的係好想好想再食多次, 今次甘岩又同媽咪爸爸男朋友一齊來, 所以即刻要去食。環境說到這裡, 其實外面係沒有個D好靚既裝潢, 亦唔係金碧輝煌。門口只有一堆草, 旁邊就係黑沙灣沙灘, 好像泰國的島嶼上的餐廳一樣, 只是一個簡單的屋仔, 好悠閒好舒服。連門牌都冇, 第一次時我們以後要入黑沙灣找, 今次來時門口有一大堆人, 都知係呢間。裡面亦沒有冷氣, 只有頭頂上一把大大的風扇。入面的裝修就好像古堡甘。但竟然有細過時係渡假屋個個足球機。好懷念啊.....食物今次我們一行4人, 終於可以叫多點東西試, 我們叫了:。蜆汁蝦。葡式炒蜆。雜菜湯。葡式乳豬雖然話我地有4個人, 但來的時間我爸爸媽咪係船上已經食得飽飽, 男朋友下午又食的少。所以我們先集中試了3樣, 湯是叫給爸爸飲的, 因為沒有湯不行。 自制面包先說面包, 一個份量超多, 用一隻手都包唔住。面包是佢地自家制的。好像法包一樣個外皮好脆, 但個面韌了些。入面的包是真正的煙韌, 又有新鮮出爐的包香, 超好食, 這個應該是農夫包, 用來點汁食, 就最好。 雜菜湯這個是叫給爸爸飲的, 所以我沒有
說到這裡, 其實外面係沒有個D好靚既裝潢, 亦唔係金碧輝煌。 門口只有一堆草, 旁邊就係黑沙灣沙灘, 好像泰國的島嶼上的餐廳一樣, 只是一個簡單的屋仔, 好悠閒好舒服。 連門牌都冇, 第一次時我們以後要入黑沙灣找, 今次來時門口有一大堆人, 都知係呢間。 裡面亦沒有冷氣, 只有頭頂上一把大大的風扇。入面的裝修就好像古堡甘。但竟然有細過時係渡假屋個個足球機。好懷念啊.....
食物
今次我們一行4人, 終於可以叫多點東西試, 我們叫了:
。蜆汁蝦
。葡式炒蜆
。雜菜湯
。葡式乳豬
自制面包 先說面包, 一個份量超多, 用一隻手都包唔住。面包是佢地自家制的。好像法包一樣個外皮好脆, 但個面韌了些。入面的包是真正的煙韌, 又有新鮮出爐的包香, 超好食, 這個應該是農夫包, 用來點汁食, 就最好。
雜菜湯 這個是叫給爸爸飲的, 所以我沒有試到, 不過爸爸都說OK。
葡式炒蜆 之後來了個炒蜆, 蜆都新鮮同OK大隻。味道都適中, 但始終覺的香港以前大排檔炒個D香D, 野味D, 這裡的汁是好食, 不過好像少了一種「野味」的感覺。
蜆汁蝦 這個YUMMY, 蜆的汁係鮮甜的, 咸咸地, 咸中帶甜, 配合個蝦, 味道一流。個蝦本身都好爽口, 而且蝦都好大隻, 份量亦不少, 食完個蝦D 汁仲可以用來點農夫包, 個包吸了個汁的精華, 真是一絕。
葡式乳豬
這個最後出場, 當然係最好, 上次都因為這個才一定要回來這裡食。這個乳豬外皮好脆, 但有別於同香港的乳豬, 燒到D皮脆到好像食餅乾一樣。如果用食餅乾的脆來形容香港的乳豬, 呢個就係食豬肉紙或薯片甘, 係薄身的「脆」。 近鏡再望望, 佢D肉係非常有肉汁的, 一咬入去D肉汁係「BIT」出來的, 真係好JUICY。而且佢D肉係好嫩滑但濃濃的有一種好香的乳豬肉味, 我食完呢個乳豬之後, 對香港的乳豬的興趣就大減了。
媽咪同爸爸都係比教傳統些, 所以佢地都有讚好食, 但始終喜歡香港的多一點。
整體來說, 媽咪同爸爸都好滿意呢餐的食物, 但覺得價錢貴了一點。