2009-01-30 37 瀏覽
過年行大運, 去澳門行一轉, 今次旅程想試些未吃過的東西, 晨早訂了早船, 咩都唔食就黎試早餐 - 熟食中心, 可惜沒有營業, 於是在附近找了它 - 三元!我們到時剛好排第一個等位, 看了看, 裡面好迫, 只供應粥, 幾個嬸嬸侍應忙到寫得野時又要抹枱, 不過, 佢地好有個性, 做野有次序, 佢會一步一步黎...然後先會幫你落單, 抹枱! 我們一人叫了一碗粥, 肉丸粥 - 肉丸五粒, 不大不少, 肉味唔濃, 粥底唔夠綿, 魚片肉丸粥 - 我見啲魚片係放在碗底生灼的, 可惜粥唔夠熱, 眼見老公食既魚片仲紅紅地...會唔會有蟲嫁? 油條只用來送粥, 不談也罷, 不知是否假日, 吃不到食評中的水準, 有望下次再品嚐吧!

肉丸粥 + 油條
大桶白粥
新春加一元
$23 (早餐)