2009-01-22
難得到澳門一日遊,咁梗係要食盡當地美食!睇返阿蘇去遊澳門嗰時講過呢間三元粥店,仲要大讚,咁我又梗係去試下啦。夜晚九點幾去到都有幾枱客。坐低唔使諗,即刻叫咗牛丸及朱肉丸粥各一碗﹗個伙計會問你加唔加蛋,我冇加,我朋友就加咗一隻﹗蛋係生打落碗粥度,粥到時一撥,仲可以見到未變色既透明蛋白﹗粥煲得好綿,試咗啖粥,果然夠香夠杰﹗粥底好靚,而肉丸既份量亦好多﹗兩款肉丸都係新鮮肉制成既,豬肉丸用半肥瘦豬肉所打成,仲依然可以食到一小點既肥膏喺當中,尚算彈牙﹗牛肉丸亦同樣新鮮彈牙,亦比豬肉丸少好多脂肪,但人嚟講就比較喜歡牛肉丸﹗其實我個人認為呢間粥店之所以好評如潮,都係因為香港人食得太多合成食物,好少可以喺粥店食到新鮮炮製既肉丸而已!老實講,呢間肉丸既味道只係不過不失,因為我喺另一個地方食過比佢更好既肉丸(都係指粥店)!