2015-08-05
繼續3日2夜澳門之旅,食完晏祥記,出門口轉右行去三元,又係居然只有一個客人,又即刻飛身入去,幾年前過嚟澳門時,祥記同三元經常有條長龍排在門外,自從三元改咗營業時間為上午8時至11時30分,晚上7時至凌晨12時30分後,居然最多客人時段嘅午市係休息,所以人客少了很多,真係咁都做到生意?點了肉丸粥加豬腰($28)及鮮明鯇魚片($31)。肉丸粥粥底夠綿,肉丸是手打的,足料入味又彈牙,豬腰夠新鮮又不會過熟,好好咬口,我唔好食粥都食哂成碗。鮮明鯇魚片,其實大熱天時唔應該響呢類小店食生魚片,仲要鯇魚片都幾時多菌,但又其實食過咁多次都無事發生過,魚片夠新鮮,沒有過多腥味,配上薑絲及蔥粒一齊食,能蓋過腥味之餘令魚片更有層次感。進食期間,店內由我兩枱客而變成爆滿,真係#人滿之患!
點了肉丸粥加豬腰($28)及鮮明鯇魚片($31)。
進食期間,店內由我兩枱客而變成爆滿,真係#人滿之患!