2020-01-12 1980 瀏覽
同屋企人去澳門旅遊,見之前街市遊樂團啊介紹過呢度就去睇下啦。 店面不算古色古香,但的確幾有味道,幾懷舊,親民嘅感覺。坐低見到價錢就嚇親人啦,無論係咩點心,30蚊一籠。即係你個樣好親民,但係入邊嘅價錢一啲都唔親民,咁嘅感覺係咪叫唔熟唔食啊? 唔緊要,呢啲我當前菜,我哋嘅目的其實過嚟食個隻雞嘅。坐低拿咗4籠點心,之後老細就親自過嚟問我地要咩,介紹左兩樣野,一樣係雞,另一樣我唔記得係咩。然後我哋就叫咗半隻雞,等左10-15分鐘都未有,我哋又出去拿多3籠點心,食緊之際,點知突然隔離枱遲我地5分鐘左右點餐嘅枱個半隻雞就到左,咁我就出去問老細話個半隻雞未到啦,點知個老細同我講話: 下,有咩,我唔記得喎,咁你等陣啦,我再整過俾你啦。其實如果佢同我講唔好意思,佢唔記得咗我都冇嘢,佢完全唔覺得自己有問題,一啲歉意都無,算啦,我係遊客,可能我唔識澳門嘅規矩,我再等一等,等多差唔多半個鐘,都冇見到隻雞,老細就淨係行嚟行去招呼其他客人。我再問一次老細隻雞得未,佢答我哎呀,未浸好。 我只好解釋我地係遊客,實在無時間再等啦,只好取消埋單。然而呢個老細仍然收我$30一籠點心,則係$210。老實講食野俾錢好合理,但係
老實講食野俾錢好合理,但係4個人食咗$210,幾乎係仲肚餓嘅情況下,佢仲要俾氣我受。我諗無人會認為210係合理。
其實人一定有可能做錯事或者唔記得啲嘢,但起碼你態度好啲,同埋真係去跟進下啊,佢完全係覺得佢本身係做街坊熟客生意,我地呢啲遊客唔需要理,因為無回頭。所以我完全唔推薦遊客去食。
其他