2007-11-13
天寒地凍,要諗辦法食得暖啲,一係打邊爐,再唔係食啲辣嘢。是晚約咗幾個同事,一齊去荷蘭園附近去食泰國嘢。條街叫乜嘢名我唔記得抄底,不過呢條街有好多泰國食肆,成個小泰國咁。根據同事介紹,呢間店舖係咁多間比較相宜嘅。舖頭分兩層,舖面好細,樓下只可以放一張大檯,樓上空間唔見得闊落好多。不過要招呼我地三個人都綽綽有餘。以下就係我地嗌咗嘅菜色: 冬陰公泰式炒通菜青咖哩雞燒沙巴魚奄列蛋牛肉首先上檯嘅係冬陰公,响呢個時候飲佢當堂成個人暖番晒。此湯用料好足,有不少蝦,配上香茅同埋各式花椒同辣椒,開胃得嚟又唔會太過辣。食完冬陰公,熱夠身,主菜就陸續上檯。泰國菜以味道濃烈為主,香味為副,所以會用上大量調味料。一般嘅通菜,除咗用比正常多起碼一倍嘅蒜頭炒外,仲會用辣椒仔先行爆香,好適合香港人嘅口味。青咖哩用嚟撈飯食,回味無窮,雞有冇雞嘅鮮味已經唔係咁重要了。沙巴魚即係乜嘢魚,我唔知道,不過食落嘅口感好似响日本食店食嘅燒魚,肉質香而滑,十分肥美,令我食個唔停口。至於奄列係用一般煮法做的,沒有什麼特別。大刷一頓後全身暖笠笠,步出餐廳時都唔駛著咁多衫。代價又合理,每人都係九十蚊。有機會最好一大班人一齊嚟食,咁就為之
冬陰公
泰式炒通菜
青咖哩雞
燒沙巴魚
奄列蛋牛肉
大刷一頓後全身暖笠笠,步出餐廳時都唔駛著咁多衫。代價又合理,每人都係九十蚊。有機會最好一大班人一齊嚟食,咁就為之very good 喇!