2010-06-21
同女友去澳門玩了一整天, 先去新濠天地, 再去威尼斯人, 然後去黑沙行海灘。從未去過黑沙, 第一次去, 在威尼斯人對外的巴士站等車, 乘坐25號前往。是日風和日厲(好厲害咁解, 唔係風和日麗), 曬到你暈, 好彩巴士的冷氣夠凍。去到黑沙, 見有燒烤好鬼香, 搵個位在樹蔭下乘涼, 啖一串魚蛋, 一串冬菇, 一隻雞翼, 又再一串魷魚, 再來一瓶冰凍的梅酒(自家帶來的), 一樂也。各項分析如下:烤魚蛋(3個葡幣): 煮的魚蛋食得多, 烤的卻是第一次食, 無味, 問阿姐要沙爹醬, 點知原來係無, 只有"甜蜜糖"喎, 乜蜜糖有咸的嗎? 結果加了蜜糖也是味道一般。冬菇(唔記得幾銀): 是不錯的, 有菇的香味, 但咸了些少雞翼(7個葡幣): 相當出色, 跟自已慢慢燒的一樣咁好食, 無乜肥膏, 又入味, 正!魷魚(唔記得幾銀): 也相當出色, 帶少少沙爹味, 有咬勁, 令人想食多串, 不過一陣要去法蘭度食晚餐, 所以唯有忍忍口。梅酒(我自已帶的), 當然好飲, 唔係又點會帶咁麻煩, 最重要係夠凍(瓶底下有冰)食完行下個海灘, 又行入去Westin hotel參觀下, 此酒店清靜舒服之餘, 員工的服務亦
各項分析如下:
冬菇(唔記得幾銀): 是不錯的, 有菇的香味, 但咸了些少
食完行下個海灘, 又行入去Westin hotel參觀下, 此酒店清靜舒服之餘, 員工的服務亦不錯。原來有免費英文歌演唱, 仲有冰凍蘋果水&薄荷茶免費任飲, 不錯不錯, 無幫襯到都要在此搵個位推介下佢。
行完, 番出去法蘭度食飯, 但就令人失望的很, 詳情會另外寫。
總結: 唔駛自已燒, 又平又好味, 真係正