2009-11-16
同老公、妹妹&佢BF去澳門玩,上次老公嚟澳門影煙花嘅時候同班龍友嚟食過,本來去隔離嘅法蘭度,但太多人,排第六頁等兩粒鐘,所以去咗隔離呢間食,無諗過都好好食。老實講門面唔靚,但入咗去係另一個世界,花園有人燒烤,好有外國人Backyard搞BBQ Party嘅feel,侍應問我哋坐出面定入面,雖十一月但仍天時暑熱,我哋揀咗入面,入面嘅環境都OK。一打開餐牌見啲嘢食都幾經濟,一般都係五六十蚊,我哋叫咗6樣嘢,餐前豬仔包係送嘅:1. 馬介休炒椰菜好味,馬介休唔太碎,有咸香2. 葡國雞 (跟飯)我哋都幾肚餓,所以叫咗個飯,葡國雞分大細,我哋要咗個細,典型葡國菜,有黑水欖、葡國腊腸、洋蔥做配料,都幾好味,不過下次唔叫,留返啲quota食燒烤嘢3. 燒春雞一隻皮脆多汁,平時我怕肥唔食皮,但呢隻雞真係燒得好好,啲脂肪溶哂,皮脆卜卜4. 辣汁中蝦最好味,出預期出色,份量多,四個人一人都有四五隻,個汁唔係好辣,但好好味,下次留返面包點汁5. 燒豬肋骨OK啦,BBQ味,下次可以試吓牛6. 燒秋刀魚魚油溶哂出嚟,同雞一樣,塊皮脆卜卜,但肉淡咗啲,要落鹽我叫咗一支Corona,老公要咗菠蘿冰,妹要咗椰青,妹BF
1. 馬介休炒椰菜
好味,馬介休唔太碎,有咸香
2. 葡國雞 (跟飯)
3. 燒春雞一隻
4. 辣汁中蝦
5. 燒豬肋骨
OK啦,BBQ味,下次可以試吓牛
6. 燒秋刀魚
魚油溶哂出嚟,同雞一樣,塊皮脆卜卜,但肉淡咗啲,要落鹽
我叫咗一支Corona,老公要咗菠蘿冰,妹要咗椰青,妹BF要咗Fruit Punch,埋單MOP450,以此質素抵食!會再來,但至少四個人先好嚟,我見附近有人兩個人嚟食得好少嘢咋!